Ο Γουόρεν Μπάφετ βλέπει προς ανατολάς

Ο Γουόρεν Μπάφετ βλέπει προς ανατολάς

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ως πρόσφορες για επενδύσεις υπέδειξε ο μεγαλο-επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που ελέγχει, της Berkshire Hathaway Inc. H συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας και γενέτειρα του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων μετόχων αλλά και φανατικών θαυμαστών του. Οπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος του είναι η διάθεση της τεράστιας ρευστότητας της Berkshire, με τρόπο που θα εξασφαλίζει τις κατά το δυνατόν μεγαλύτερες αποδόσεις και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ευελπιστεί ότι θα μειώσει την αξία του ρευστού που διαθέτει η εταιρεία του από τα 40 δισ. δολάρια σήμερα στα 10 δισ. στο ορατό μέλλον.

Ανησυχεί για δολάριο

Ο κ. Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Ηathaway εξέφρασε ανησυχίες για την εξέλιξη της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου, για την οποία εκτιμά ότι θα υποχωρήσει εκ νέου και τόνισε ότι προς το παρόν δεν διακρίνει «υπερπροσφορές» που να αφορούν σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η Berkshire πραγματοποιούσε την πρώτη εξαγορά εταιρείας, η οποία δεν διατηρεί την έδρα της στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την απόκτηση του 80% της ισραηλινής Iscar Metalworking Cos., η συνολική αξία της οποίας αποτιμήθηκε -βάσει του τιμήματος που συμφωνήθηκε- στα 5 δισ.. Η Iscar είναι εταιρεία κατασκευής εργαλείων.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπάφετ στους μετόχους, «έχει κατά νου» μία εξαγορά αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί είναι προς το παρόν περιορισμένες και δεν δημοσιοποίησε κανένα άλλο στοιχείο.

Σε δηλώσεις του, πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο κ. Μπάφετ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ευκαιρίες για εξαγορές στην Ηπειρωτική Ευρώπη και στη Βρετανία, ενώ εκτίμησε ότι η αναζήτηση πιο ενεργών ρόλων εκ μέρους των μετόχων στην Ιαπωνία, μπορεί να καταστήσει την Βerkshire ιδανικό επενδυτή, για την εξαγορά ολόκληρων εταιρειών στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ως προς τις εταιρείες που μπορεί να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, ο κ. Μπάφετ θεωρεί ελκυστικότερες εκείνες του κλάδου παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενώ, αντιθέτως, δεν θεωρεί τον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως «προτιμώμενο».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο μηνών, η Mid American Energy Holdings, θυγατρική της Berkshire, εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας PacifiCorp από τη Scottish Power Plc. έναντι 5,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Αναφερόμενος ο κ. Μπάφετ στη Wal-Mart Stores Inc., στην οποία η Berkshire κατέχει σημαντικό μερίδιο, υποστήριξε ότι αντιπροσωπεύει ένα «καταπληκτικό επιχειρηματικό μοντέλο», το οποίο είναι μάλιστα και εύκολα κατανοητό, ενώ για την τιμή της μετοχής της ανέφερε ότι κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα, αλλά «δεν αποτελεί δα και τιμή προσφοράς».

Η Berkshire ελέγχει σήμερα περισσότερες από 50 εταιρείες, με δραστηριότητες που εκτείνονται από την παραγωγή εσωρούχων μέχρι και την αντασφαλιστική αγορά, ενώ διαθέτει μεγάλα πακέτα μετοχών πολλών άλλων εταιρειών, όπως η Wal Mart και η Coca Cola.

Κατά των «άπληστων»

Ο 75χρονος κ. Μπάφετ ελέγχει την Berkshire από το 1965, έχοντας εξασφαλίσει έκτοτε τεράστια κέρδη για τον εαυτό του και για πολλούς που του εμπιστεύθηκαν τις επενδύσεις τους. Η αξία της προσωπικής περιουσίας του ανέρχεται στα 42 δισ. δολάρια, ενώ αντλεί και ετήσιο μισθό 100.000 δολαρίων από την εταιρεία του. Ο ίδιος κατήγγειλε προχθές εκείνους τους επικεφαλής εταιρειών, οι οποίοι είναι «άπληστοι» και θέλουν να αντλούν υπέρογκους μισθούς, καθώς και τις εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες απαιτούν υψηλές προμήθειες από τους πελάτες τους. Ο κ. Μπάφετ δεν αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα της διαδοχής του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γιος του, Χάουαρντ Μπάφετ, θα δεχθεί σύντομα τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή