Στο ζενίθ της μετά… φούσκα εποχής ο διεθνής δείκτης MSCI

Στο ζενίθ της μετά… φούσκα εποχής ο διεθνής δείκτης MSCI

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από εποχής χρηματιστηριακής φούσκας των μετοχών του Διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας εκτοξεύθηκε χθες ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης Morgan Stanely Composite Index (MSCI), ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές 2.618 εταιρειών, που διαπραγματεύονται σε 49 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές. Ο εν λόγω δείκτης εκτοξεύθηκε χθες έως και στα επίπεδα των 349,06 μονάδων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της 27ης Μαρτίου 2000, όταν έφθασε έως και στις 349,04 για να χάσει λίγο αργότερα περίπου το ήμισυ της αξίας του.

Σχεδόν το ήμισυ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη είναι αμερικανικές, ενώ ακολουθούν άλλες, εισηγμένες -κατά σειράν «ειδικού βάρους» στον υπολογισμό του MSCI- στις αγορές της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Γερμανίας. Η αγορά με το μικρότερο ειδικό βάρος σε αυτόν είναι της Βενεζουέλας, αντιστοιχώντας μόλις στο 0,01%. Τα κέρδη του εν λόγω δείκτη από τις αρχές του έτους φέτος ανέρχονται στο 12,5%, ενώ ο αντίστοιχος, ο οποίος περιορίζεται μόνον στις αναπτυσσόμενες αγορές, παρουσιάζει άνοδο της τάξεως του 25% το ίδιο διάστημα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το υψηλό ειδικό βάρος τους στον MSCI, οι αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών είναι κατώτερες άλλων στη μετά 2003 περίοδο ανάκαμψης των τιμών των εν λόγω αξιογράφων παγκοσμίως, και ότι ορισμένοι από τους πλέον σημαντικούς και ενδιαφέροντες δείκτες, όπως είναι ο DJIA και ο S&P500, παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των ρεκόρ τους, της περιόδου της φούσκας τιμών της υψηλής τεχνολογίας.

Η άνοδος τιμών των μετοχών τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τώρα ανησυχία για την πιθανότητα να κλείνει ο εν λόγω κύκλος και να ανοίγει ένας άλλος, πτωτικός. Πόσω μάλλον, αναφέρουν οι πλέον απαισιόδοξοι, που διανύουμε περίοδο ανόδου των επιτοκίων δανεισμού. Ομως, πολλοί επενδυτές εκτιμούν πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται. Οπως παρατηρεί μάλιστα ο Μάικλ Ο’ Σάλιβαν, αναλυτής της State Street Global Markets, το τρέχον ράλι τιμών διαφέρει από εκείνο του 2000, διότι σήμερα οι εισηγμένες έχουν κέρδη… Τότε αυτά υπήρχαν μόνον στη φαντασία μας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή