EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Wachovia έναντι 25,5 δισ. δολαρίων η Golden West

Τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, ύψους 25,5 δισ. δολαρίων, πραγματοποίησε η τράπεζα Wachovia για να επισπεύσει τη διείσδυσή της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όμως, εκτίθεται περαιτέρω στην αγορά στεγαστικών δανείων, η οποία προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Ειδικότερα, η Wachovia, με έδρα τη Σαρλότ στη βόρεια Καρολίνα, απέκτησε την Golden West με έδρα το Οκλαντ στην Καλιφόρνια, καταβάλλοντας 81,07 δολάρια ανά μετοχή με προσαύξηση 15% επί της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής. H Golden West είναι γνωστή για τα στεγαστικά της δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που διατίθενται σε 39 πολιτείες, ενώ διατηρεί και ταμιευτήρια σε 10 πολιτείες. Συνολικά, οι δραστηριότητες της Wachovia θα απευθύνονται πλέον στο 55% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Ανοδικά οι πωλήσεις της ΒΜW

Αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις της BMW, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στην κατασκευή πολυτελών αυτοκινήτων, κατά τον μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διέθεσε στην αγορά 114.885 οχήματα, ήτοι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3,2%. H εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη ζωηρή ζήτηση για τα αυτοκίνητα με το βασικό εμπορικό της σήμα BMW, των οποίων οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7%, στα 99.549 οχήματα. Ωστόσο, οι πωλήσεις της ειδικά στα μοντέλα του εμπορικού της σήματος Mini ελαττώθηκαν σημαντικά το ίδιο διάστημα, κατά 16,3%, και έφθασαν τα 15.285 οχήματα. H BMW εκτιμά ότι θα επιτύχει τον στόχο της για πωλήσεις 1,4 εκατομμυρίου οχημάτων το χρόνο πριν από το 2008, ο οποίος ήταν και ο αρχικός της στόχος.

Διπλή αναμονή

Ενας νέος διεθνής κολοσσός θα μπορούσε να αναδειχθεί στον χώρο της εξόρυξης, εάν είχε ευνοϊκή έκβαση η προσφορά της Teck Cominco ύψους 17,8 δισ. δολαρίων Καναδά (16 δισεκατομμύρια δολ.) για την Inco. Ωστόσο, θα έπρεπε η επίσης καναδική Inco να αποστεί της δικής της προσέγγισης για τη Falconbridge. H προσφορά της καναδικής Teck Cominco, της μεγαλύτερης στον κόσμο στην παραγωγή ψευδαργύρου, ανέρχεται σε 78,50 δολάρια Καναδά ανά μετοχή και συνιστά προσαύξηση 20% επί της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής. H δε προσφορά της Inco για τη Falconbridge έχει καθυστερήσει τρεις φορές, ούτως ώστε να δοθεί ο χρόνος σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού να αποφανθούν περί της συμφωνίας.

Φορολογικές τροποποιήσεις

Η αύξηση της φορολογίας επί των εσόδων των ξένων πετρελαϊκών είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. O πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες θα επιβάλει φόρο 50% επί των κερδών και φόρο 33,3% επί της άντλησης φυσικών πόρων. Μέχρι στιγμής ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τις εν λόγω δραστηριότητες έφθανε το 34%, ενώ οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις θα προσθέσουν στα φορολογικά έσοδα της χώρας περί το 1,2 δισ. δολάρια ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες.

Απεργία γιατρών για τις υπερωρίες

Χωρίς γιατρούς ενδέχεται να… λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκοκομεία της Γερμανίας κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, από τις 9 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου. Οι 22.000 γιατροί, οι οποίοι εργάζονται χωρίς υπερωρίες έως και 50 εκατομμύρια ώρες τον χρόνο, ζητούσαν αρχικώς 30% αύξηση μισθού, αν και το αίτημά τους έχει μετριαστεί. Εάν οι συζητήσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται σήμερα, αποβούν και πάλι άκαρπες, τον Ιούνιο οι γιατροί θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή