H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα, οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για την ισχύ της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα συνεχισθεί και το τρέχον έτος. Είναι το γκρουπ των Δέκα -G10- όπως αποκαλούνται οι ένδεκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία και Καναδάς), που απαρτίζουν την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της BIS, ο πρόεδρος της EKT Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε χθες ότι η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε «εξαιρετικά ανθεκτική»!!! Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει τους χαράσσοντες πολιτική ότι πρέπει να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» ώστε να αποτρέψουν τους πληθωριστικούς κινδύνους που απειλούν να διαλύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο κίνδυνος η αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να γίνει πληθωριστική εξαιτίας των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας είναι προ των πυλών, επισήμανε χθες ο Ζαν Κλοντ Τρισέ. Να θυμίσω πως ο κ. Τρισέ προεδρεύει των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών-μελών του G10. «Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε τώρα είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά επιταχύνεται», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκπροσωπώντας τους ομολόγους του. Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει ουδείς τραπεζίτης να εφησυχάζει ενώπιον των κραδασμών από τη φρενήρη πορεία των τιμών του πετρελαίου».

Σήμερα, η πιο εύρωστη οικονομική ανάπτυξη ωθεί τους κεντρικούς τραπεζίτες να επικεντρωθούν στους πληθωριστικούς κινδύνους από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τις φθηνές πιστώσεις και να αποσύρουν σταδιακά το άφθονο χρήμα που διοχέτευσαν τα τρία με τέσσερα χρόνια στον μηχανισμό της οικονομίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους οι ίδιοι οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι δεν ανησυχούν και για τις δυσμενείς συνέπειες από τον εντεινόμενο προστατευτισμό και τις ανισορροπίες στο διεθνές εμπόριο.

Είναι η πρώτη φορά μετά μια εξαετία που οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας έχουν υιοθετήσει, σχεδόν, συντονισμένα, μια περιοριστική νομισματική πολιτική. Στόχος των κεντρικών τραπεζιτών είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως χωρίς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν, κυρίως, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. O έλεγχος του πληθωρισμού είναι, αναμφισβήτητα, το βασικό μέλημα, και πρέπει να αποκρουστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

n Φαίνεται ότι ο «σοφός της Ομάχα», όπως αποκαλείται ο Γουόρεν Μπάφετ, τείνει πλέον να το πιστέψει ότι δεν του πάει το παιχνίδι κατά του δολαρίου. Ορκισμένος εχθρός του δολαρίου και των Μπους, ο δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο, παίζει σφοδρά κατά του δολαρίου από το 2002. Τώρα, όμως, όπως ομολόγησε χθες, «μείωσε στα 5,4 δισ. δολάρια τις θέσεις που είχε ανοίξει κατά του δολαρίου, από τα 13,8 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους». Παρά το γεγονός ότι είχε κέρδη της τάξεως των 151 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο από την πτώση του δολαρίου, βλέποντας ότι το παιχνίδι ξεφεύγει από τα χέρια του καθώς η αγορά ακολουθεί περίεργη κατεύθυνση, ο πολύς Γουόρεν Μπάφετ σπεύδει σε διορθωτικές κινήσεις. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι οι καθαρές «σορτ» θέσεις του Μπάφετ κατά του δολαρίου είχαν διπλασιαστεί το 2004, αποδίδοντάς του κέρδη 1,8 δισ. δολαρίων από την πτώση του δολαρίου.

Βεβαίως, ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποίησε εκ νέου χθες ότι η εξασθένηση του δολαρίου είναι μονόδρομος, καθώς και για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Αμερική σε sharecropper’s society εξαιτίας του μεγέθους του εμπορικού ελλείμματος. Αν συνεχισθεί η καταναλωτική μανία και το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται με τους σημερινούς ρυθμούς για μια ακόμη δεκαετία, τότε οι Αμερικανοί θα πληρώνουν το 3% του ετήσιου εισοδήματος στους ξένους επενδυτές, είχε επισημάνει.

Να θυμίσω ότι στο σύνολο του 2005 το εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 723,6 δισ. δολάρια, που ξεπερνάει κατά πολύ τόσο τα επίπεδα ρεκόρ των 618 δισ. δολαρίων του 2004 και των 496,5 δισ. δολαρίων του 2003. Οι προβλέψεις λένε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 800 δισ. δολάρια το τρέχον έτος εκτροχιάζοντας τις επικίνδυνες ανισορροπίες. Ηδη το έλλειμμα έχει διευρυνθεί επικίνδυνα και αναλογεί σχεδόν στο 6% του αμερικανικού ΑΕΠ. Στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα ενδέχεται να φουσκώσει στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το 2008 και στο 12% μέχρι το 2010.

H κυριαρχούσα άποψη της απειλής ότι η πολιτική της Αμερικής του Μπους εγκυμονεί εφιαλτικούς κινδύνους εξαιτίας της εκτίναξης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ (δηλαδή των twin ελλειμμάτων, όπως αποκαλούνται), παραμένει στην επικαιρότητα. Οι επικίνδυνες ανισορροπίες της αμερικανικής με την παγκόσμια οικονομία, η ανάγκη ευελιξίας των νομισμάτων της Ασίας (δηλαδή του γουάν), οι ακραίες ταλαντώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι κραδασμοί από την τρελή πορεία του πετρελαίου και η «πυρηνική» απειλή της Τεχεράνης, στοιχειώνουν τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή