Κέρδη στον οικοδομικό και τον τραπεζικό κλάδο

Κέρδη στον οικοδομικό και τον τραπεζικό κλάδο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως μεγάλες διακυμάνσεις έκλεισαν, χθες, οι Γενικοί Δείκτες των 7 από τα 18 χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς η υποχώρηση των τιμών των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών αναχαίτισε τις ανοδικές τάσεις που πυροδοτήθηκαν από τις θετικές αποδόσεις άλλων εταιρειών όπως, για παράδειγμα, αυτής της Xstrata. Κέρδη σημειώθηκαν στον οικοδομικό και τον τραπεζικό κλάδο καθώς ενισχύονται οι ελπίδες ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανοδικών επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τη δημιουργία λιγότερων του αναμενομένου θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για τον μήνα Απρίλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 κατέγραψε οριακή πτώση και, ειδικότερα, της τάξεως του 0,06%, κλείνοντας στις 2.961,58 μονάδες. Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,1%. Ταυτόχρονα, κέρδη της τάξεως του 0,05% σημείωσε ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-300 και διαμορφώθηκε στις 1.399,35 μονάδες, πλησιάζοντας το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2001.

Στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε άνοδος στον βρετανικό κλάδο των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν, αφού οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση κερδών τους. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι η τιμή της μετοχής της Xstrata έκλεισε με άνοδο 5%, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της καναδικής Falconbridge Ltd. Αξιόλογη άνοδο παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της Celesio που δραστηριοποιείται ως διαπραγματευτής στο φαρμακευτικό κλάδο, καταγράφοντας κέρδη υψηλότερα του 4%, αφού η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank την αναβάθμισε από την κατηγορία «hold» στην «buy». Επιπροσθέτως, η μετοχή του ομίλου αεροναυπηγικής EADS αναρριχήθηκε κατά 3% χάρις στην αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch. Αντίθετα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 2%, περίπου, στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε πτώση τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου. Οι μετοχές της BP, της Total και της Royal Dutch Shell σημείωσαν απώλειες μεγαλύτερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,4% και έκλεισε στις 6.067,1 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 κατέγραψε οριακή πτώση και συγκεκριμένα της τάξεως του 0,08%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,24%. Τέλος, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης ενισχύθηκε κατά 0,57%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή