Βούλιαξε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία

Βούλιαξε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων έξι ετών παρουσίασε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Bundesbank, σηματοδοτώντας μια δυσάρεστη ένδειξη που αποδίδεται στην πτώση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομίας για τη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική εικόνα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Αξίζει να θυμίσουμε πως και τα στοιχεία του Μαρτίου για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων είναι απογοητευτικά, ενώ καταγράφηκε μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των παραγγελιών. Οι αναλυτές τονίζουν πως η Γερμανία θα πρέπει για μια ακόμη φορά να στηρίξει τις οικονομικές της επιδόσεις στις εξαγωγές, οι οποίες θα «επωμισθούν την ευθύνη» για μια βελτίωση ή μη για το πρώτο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, η κατάσταση της οικονομίας κρίνεται ευάλωτη, καθώς τα αδύναμα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ακολούθησαν, ουσιαστικά, την αδράνεια που καταγράφηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 2,4% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, αντικατοπτρίζοντας την πρώτη πτώση που καταγράφηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2000. Οι αναλυτές της αγοράς «στοιχημάτιζαν» σε μια μηνιαία άνοδο της τάξεως του 0,5%, κατά μέσον όρο, μια εκτίμηση που, εν τέλει, αποδείχθηκε λίαν άστοχη.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, η παραγωγή υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 14,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αντιστοίχως, η παραγωγή στον ενεργειακό κλάδο σημείωσε πτώση κατά 5,3%, ενώ στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε κατά 1,4%. Πάντως, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο Μάρτιος ήταν ο ψυχρότερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία εύλογα εγείρουν ερωτηματικά για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στη Γερμανία. Σε σχετική ανάλυση της Bear Steams International αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι «η γερμανική ανάκαμψη θα έπρεπε σ’ αυτό το στάδιο να ενισχύεται, αλλά δεν φαίνεται να εμφανίζει ενθαρρυντικά σημάδια προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μήνυμα που οφείλει να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πως η μεταχείριση των επιτοκίων στο μέλλον υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι προσεκτική». Οι αγορές ήδη προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της EKT, η οποία είναι δρομολογημένη για τον Ιούνιο, αλλά οι αναλυτές αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Επί του παρόντος, το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη ορίζεται στο 2,5%.

Υπάρχουν προσδοκίες για μια προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων του Μαρτίου, αν και φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις ορισμένων για την αισιόδοξη εικόνα που παρουσίαζαν τους προηγούμενες μήνες οι δείκτες οικονομικών προσδοκιών. O δείκτης Ifo που αξιολογεί το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, οδηγώντας στην εκτίμηση πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα επεκταθεί κατά 2% για πρώτη φορά μετά το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή