Κουβέιτ: πάνω από 64 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας

Κουβέιτ: πάνω από 64 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 64 δισ. δολάρια θα χρειαστεί να επενδύσει το Κουβέιτ κατά τις ερχόμενες δεκαετίες για την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας του και την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητάς του στο πετρέλαιο. Αυτή τη «συντηρητική» -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- εκτίμηση εξέφρασε χθες ο γενικός υποδιευθυντής της κρατικής Kuwait Petroleum Corp. (KPC), Ναμπεέλ Μπορεσλί, επισημαίνοντας ότι το προαναφερθέν ύψος της συνολικής επένδυσης ίσως αποδειχθεί απαραίτητο να αυξηθεί κατά 10-15%.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλλουν αρκετές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για εξεύρεση τρόπων αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας και κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, η πρόβλεψη αυτή υπερβαίνει κατά πολύ προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για 45 δισ. δολάρια. Ο αξιωματούχος επανέλαβε τα σχέδια της χώρας του περί αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ή ίσως και στα 5 εκατ. βαρέλια- ώς το 2020, έναντι των σημερινών 2,6 εκατ. βαρελιών.

Το Κουβέιτ έχει στη διάθεσή του το ένα δέκατο των παγκόσμιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων και η KPC ελέγχει το 100% του ενεργειακού κλάδου του. Ο κ. Μπορεσλί τόνισε ότι από τις συνολικές επενδύσεις που χρειάζεται το Κουβέιτ τα 26 δισ. δολάρια θα διοχετευθούν στην εγχώρια έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ενώ άλλα 4 δισ. θα χρηματοδοτήσουν αντίστοιχες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Αλλα 17 δισ. δολάρια θα διοχετευθούν στην εγχώρια διύλιση και διάθεση. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η κατασκευή, ώς το 2010, νέου διυλιστηρίου με παραγωγική δυνατότητα 625.000 βαρέλια ημερησίως. Το Κουβέιτ διαθέτει τρία διυλιστήρια πετρελαίου, με παραγωγική δυνατότητα 940.000 βαρελιών ημερησίως. Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται το Project Kuwait, πρόγραμμα 8,5 δισ. δολαρίων με συμμετοχή πολυεθνικών και στόχο την αναβάθμιση τεσσάρων μεγάλων εγχώριων πετρελαιοπηγών για την αύξηση της παραγωγής τους από 500.000 σε 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή