Πρόθυμη να βελτιώσει την προσφορά της για Arcelor η Mittal Steel

Πρόθυμη να βελτιώσει την προσφορά της για Arcelor η Mittal Steel

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθυμη να βελτιώσει την προσφορά της, ύψους 20 δισ. ευρώ, για την Arcelor εμφανίστηκε χθες η Mittal Steel, με την προϋπόθεση ότι το διοικητικό συμβούλιο της ανταγωνίστριάς της χαλυβουργικής θα άρει τις αντιστάσεις του για την εξαγορά και θα προτείνει αναθεωρημένη συμφωνία. Η Mittal προτίθεται να τροποποιήσει το ύψος και τους όρους της επιθετικής προσφοράς της για την Arcelor, ως αντάλλαγμα για τη λήξη των πολύμηνων αντιδράσεων σε μια εξαγορά που, αν ευοδωθεί, θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στον κλάδο της χαλυβουργίας, ο οποίος θα ελέγχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Οι δυο μεγαλύτερες χαλυβουργικές του κόσμου έχουν εμπλακεί προς το παρόν σε έναν λεκτικό πόλεμο για τα σχέδια του μεγιστάνα του χάλυβα, Λακσμί Μιτάλ, να εξαγοράσει την Arcelor. Ο κ. Μιτάλ, πάντως, διευκρίνισε ότι η χθεσινή κίνηση «δεν υποκρύπτει την άποψη πως η αξία της Arcelor έχει μεταβληθεί, αλλά ότι η αρχική προσφορά θα μπορούσε να δεχθεί κάποια πρόσθετη αξία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εν λόγω αρχική προσφορά αύξησε την τιμή μετοχής της Arcelor κατά 46% μετά την υποβολή της.

Βάσει των ισχυόντων, η Mittal προσφέρει τέσσερις νέες μετοχές και 35,25 ευρώ σε ρευστό για κάθε πέντε μετοχές της Arcelor, με όριο στο ύψος του ρευστού το 25% της συνολικής αξίας. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η εταιρεία θα αυξήσει την προσφορά περίπου στα 35-40 ευρώ και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η νέα πρόταση θα πρέπει να αφορά ρευστό 100%, ή τουλάχιστον να περιλαμβάνει τέτοια δυνατότητα για τους επενδυτές που δεν επιθυμούν μετοχές της Mittal. Επισημαίνουν, δε, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μιτάλ δήλωσε πρόθυμος αναβάθμισης της προσφοράς και αυτό είναι θετικό για τους μετόχους, οι οποίοι ενδέχεται εν τέλει να ενδώσουν σε συμφωνία.

Ο κ. Μιτάλ αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Arcelor, Τζόζεφ Κιντς, όπου επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος να παράσχει «σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση», μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση μιας κατηγορίας μετοχών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του πλήρους ελέγχου του προϊόντος της συγχώνευσης από την οικογένεια Μιτάλ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος σχεδόν όλων των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Mittal Steel, μέσω ειδικής κατηγορίας μετοχών. Ο οικονομικός διευθυντής της χαλυβουργικής, Αντίτια Μιτάλ, δήλωσε ότι η οικογένεια θα διατηρήσει συμμετοχή άνω του 50% σε περίπτωση συγχώνευσης. Βάσει του αρχικού σχεδίου, η οικογένεια θα είχε διπλά δικαιώματα ψήφου.

Η Arcelor δεν αντέδρασε άμεσα στη χθεσινή εξέλιξη. Σημειωτέον ότι χρειάζεται η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της προκειμένου να απελευθερωθεί η ιδιοκτησία της καναδικής Dofasco, η οποία μεταβιβάζεται σε ολλανδικό ίδρυμα. Η Mittal φιλοδοξεί να πωλήσει την Dofasco στην ThyssenKrupp για να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς της Arcelor. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε παράταση 10 ημερών πέραν της 19ης Μαΐου στην εξέταση της προσφοράς, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή