Ακριβό το πετρέλαιο σε ορίζοντα τετραετίας εκτιμά η Σαουδική Αραβία

Ακριβό το πετρέλαιο σε ορίζοντα τετραετίας εκτιμά η Σαουδική Αραβία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι επανήλθαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 1,50 δολ. και αποδεικνύοντας ότι η προχθεσινή αντίστοιχου μεγέθους υποχώρηση ήταν ένα απλό διάλειμμα. Οι εξελίξεις φαίνεται πως οδηγούν και πάλι σε αδιέξοδο στο Ιράν, με αποτέλεσμα, χθες, στο Λονδίνο, η τιμή του Brent να εκτιναχθεί το απόγευμα κατά 1,43 δολάριο, στα 71,64 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κατέγραφε την ίδια ώρα άνοδο 1,33 δολ., στα 71,10 δολ. το βαρέλι. Αμφότερες οι αγορές επιβεβαίωσαν τις χθεσινές εκτιμήσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, βάσει των οποίων οι τιμές του αργού θα διατηρηθούν «σταθερά υψηλά» για «αυτή τη δεκαετία». Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να διοχετεύσει επιπλέον ποσότητες αργού στην αγορά, αν καταστεί αναγκαίο. Προέβλεψε, πάντως, ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίζει στενότητα στην προσφορά προϊόντων διύλισης για την ερχόμενη τετραετία.

Ομως, έντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες, για άλλη μια φορά και οι τιμές των μετάλλων, με την επιστροφή των επενδυτών στις αγορές εμπορευμάτων, μετά την υποτονική έναρξη της εβδομάδας. Στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, ο «βασιλιάς» χρυσός κατέρριψε και πάλι το ρεκόρ 25ετίας, προσεγγίζοντας τα 700 δολάρια η ουγγιά. Στα βασικά μέταλλα, οι κερδοσκοπικές κινήσεις ώθησαν την τιμή του αλουμινίου άνω των 3.000 δολαρίων ο τόνος, για πρώτη φορά μετά το 1988. Η τιμή έφθασε ώς και τα 3.029 δολάρια ο τόνος, έναντι των 2.928 δολαρίων που έκλεισε προχθές. Σε πρωτοφανή επίπεδα εκτινάχθηκε και η τιμή της πλατίνας. Η τιμή του χαλκού κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας τα 7.830 δολάρια ο τόνος, ωθώντας τους αναλυτές να προβλέψουν άνοδο ώς και τα 8.000 δολάρια, και μάλιστα σύντομα, λόγω της ζήτησης.

Η τιμή του χαλκού έχει εκτιναχθεί κατά 77% φέτος και έχει υπερπενταπλασιαστεί από το 2001, λόγω της υψηλής ζήτησης, η οποία προέρχεται κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και των προβλημάτων στην προσφορά και τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξεων του κόσμου, BHP Billiton, προέβλεψε ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν πριν αποκατασταθούν τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή