Επηρέασαν πτώση $ και κόστος δανεισμού

Επηρέασαν πτώση $ και κόστος δανεισμού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. O πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 απώλεσε το 0,6% της αξίας του και διαμορφώθηκε στις 341,94 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος Stoxx 50 αποδυναμώθηκε κατά 0,7%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,6% και ο δείκτης AEX του Χρηματιστηρίου στο Αμστερνταμ υποχώρησε κατά 0,9%. Εν τω μεταξύ, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax παρουσίασε, όπως και ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου, πτώση 0,4%. H χθεσινή ημέρα εξελίχθηκε εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τους αναλυτές της αγοράς να προεξοφλούν μια αύξηση του κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σημαντικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε και η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, επιτείνοντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων επενδυτών για την επίδραση του αμερικανικού νομίσματος στις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η μετοχή της Philips, της οποίας το ένα τέταρτο των πωλήσεων προέρχεται από τις ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ αυτή της Siemens αποδυναμώθηκε κατά 1,1%.

Επιπροσθέτως, η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας δικτύων ασύρματης τηλεφωνίας, δηλαδή της σουηδικής Ericsson, παρουσίασε πτώση 5%, υποχωρώντας κυρίως προς τα τέλη της συνεδρίασης. H εν λόγω αρνητική μετοχική απόδοση οφείλεται στην ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Καρλ-Χέντρικ Σαντστρόερμ πως τα περιθώρια κέρδους για το δεύτερο τρίμηνο θα κυμαίνονται στα επίπεδα εκείνων που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα περιθώρια λειτουργικών κερδών της Ericsson για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στο 16,9% από το 21% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σε απώλειες της τάξεως του 1,8% οδηγήθηκε και η μετοχή της φινλανδικής Nokia, ήτοι της κορυφαίας κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων. Σ’ ό,τι αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας, η ανακοίνωση της Cisco Systems ότι η αύξηση των κερδών θα είναι υποδεέστερη των εκτιμήσεων των αναλυτών οδήγησε σε πτώση τις μετοχές των ανταγωνιστών της στη Γηραιά Ηπειρο. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Infineon υποχώρησε κατά 3,2%.

H πτώση τιμών του πετρελαίου φαίνεται να απογοήτευσε τους επενδυτές, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών. Για παράδειγμα, η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχώρησε κατά 1,3% και αυτή της Repsol κατά 1,1%. Σε συνολική βάση, ο κλάδος οδηγήθηκε σε απώλειες 1,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή