Σε δύο μήνες η πρεμιέρα του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν

Σε δύο μήνες η πρεμιέρα του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 13 Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν, ενώ οι πρώτες ποσότητες αργού από το Αζερμπαϊτζάν θα φορτωθούν δοκιμαστικά από τον τερματικό σταθμό της Μεσογείου περί τα τέλη Μαΐου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, Νατίκ Αλίγιεφ, δίνοντας επιτέλους μια ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο γεγονός, το οποίο έχει καθυστερήσει ένα χρόνο.

Η αγωνία για την ημερομηνία έναρξης των εργασιών του πετρελαιαγωγού είναι εύλογη, καθώς τα φορτία αργού που θα φθάσουν στη Μεσόγειο από το Αζερμπαϊτζάν προβλέπεται να μεταβάλουν άρδην το τοπίο στην αγορά αυτή, η οποία κυριαρχείται σήμερα από βαρύτερου τύπου ρωσικό αργό από τα Ουράλια. Η καθυστέρηση των εγκαινίων οφείλεται σε ποικίλα εμπόδια, μεταξύ των οποίων η βραδεία πρόοδος των εργασιών στην Τουρκία, η κακοκαιρία και οι διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων σε προγενέστερα στάδια. Η βρετανική ΒΡ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το κόστος θα διαμορφωθεί τελικά 3,9 δισ. δολάρια (30%) υψηλότερα από τα αρχικά σχέδια κατασκευής του αγωγού, μήκους 1.768 χλμ.

Ο αγωγός θα διοχετεύει άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως διεθνώς.

Στο έργο, εκτός της ΒΡ, με 30,1%, συμμετέχουν η κρατική SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, και οι Chevron, Statoil, TPAO, Amerada Hess, Eni, Inpex, Total και ConocoPhillips. Την κατασκευή στηρίζουν οι ΗΠΑ, καθώς ο αγωγός θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μεταφορά αργού από την πρώην ΕΣΣΔ με παράκαμψη ενδιάμεσων ρωσικών αγωγών και των Στενών στην Τουρκία.

Ερευνα σε τράπεζες για φοροδιαφυγή μέσω παραγώγων

Αγκυρα. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει ζητήσει ενημέρωση σχετικά με το εάν πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές προβαίνουν σε φοροδιαφυγή, αλλά δεν έχει κινήσει επισήμως έρευνες.

Ο Οσμάν Αρίογλου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσόδων, που υπάγεται στο υπουργείο, διευκρίνισε ότι δεν έχουν δοθεί εντολές να διενεργηθούν έρευνες. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, ζητήθηκαν πληροφορίες για τυχόν κρούσματα από διεθνή ιδρύματα επενδυτικών εκκαθαρίσεων. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Vatan» αναφέρεται ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διερεύνησης, διότι ορισμένες τράπεζες φέρεται ότι εκμεταλλεύονται τα παράγωγα και τα χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμψουν την καταβολή φόρου 15%· ο φόρος αυτός επιβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2006 στα επενδυτικά προϊόντα.

Σύμφωνα, τέλος, με τη «Vatan», η δημοσιοποίηση αυτής της είδησης λειτούργησε αρνητικά για τις τουρκικές αγορές, οι οποίες σημείωσαν χθες πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή