Εκρηξη στις τιμές των μετάλλων

Εκρηξη στις τιμές των μετάλλων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη εκτινάχθηκαν και πάλι χθες οι τιμές των μετάλλων, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτικών κεφαλαίων στήριξε για άλλη μια φορά το εξασθενημένο δολάριο. Αντιθέτως, σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μετά την ανακοίνωση στοιχείων περί μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, για να ανακάμψουν ωστόσο αργά το βράδυ.

Από τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός κατέγραψε το πολλοστό ρεκόρ 25ετίας, υπερβαίνοντας τα 700 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 1980 και φθάνοντας ώς και στα 704,50 δολάρια. Ρεκόρ κατέγραψε και η τιμή της πλατίνας, φθάνοντας στα 1.265 δολάρια η ουγγιά.

Βασικά μέταλλα

Στα βασικά μέταλλα, η τιμή του χαλκού εκτινάχθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 8.110 δολαρίων ο τόνος, υπερβαίνοντας το φράγμα των 8.000 για πρώτη φορά στα χρονικά του. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, ήτοι στα 3.097 δολάρια ο τόνος, έφθασε η τιμή του αλουμινίου, οδεύοντας -σύμφωνα με τους αναλυτές- προς το ιστορικό ρεκόρ του, που είναι τα 3.200 δολάρια. Τέλος, ρεκόρ κατέγραψε και εκείνη του ψευδαργύρου, στα 3.660 δολάρια ο τόνος.

Ο χρυσός έχει σημειώσει κέρδη άνω του 35%, από τις αρχές του έτους, εκμεταλλευόμενος τη στροφή των επενδυτών στις αγορές πολύτιμων μετάλλων, ως μέσο προστασίας από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του δολαρίου. Σε ό,τι αφορά τον χαλκό, η τιμή του κρίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπερβεί ακόμα περισσότερο τα 8.000 δολάρια, ως αποτέλεσμα του ανανεωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις αγορές πρώτων υλών, οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τις πιο παραδοσιακές των μετοχών και των ομολόγων. Οι εισροές κεφαλαίων στους δείκτες εμπορευμάτων αναμένεται φέτος να φθάσουν τα 3,5 δισ. δολάρια, ενώ ώς τον περασμένο Μάρτιο υπολογίζεται ότι τα επενδυτικά κεφάλαια είχαν διοχετεύσει συνολικά περίπου 80 δισ. δολάρια.

Σημαντικό ρόλο, άλλωστε, παίζει και ο «εκρηκτικός» συνδυασμός αυξημένης ζήτησης και χαμηλών αποθεμάτων. Τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο, ενώ εκείνα της αγοράς μετάλλων του Λονδίνου καλύπτουν τις ανάγκες κατανάλωσης μόλις 2,5 ημερών. Ιδιαίτερα για τον χρυσό, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι δημοσιεύματα που φέρουν οικονομολόγους να ζητούν από την Κίνα να τετραπλασιάσει τα αποθέματά της από 600 σε 2.500 τόνους συνέβαλαν στο ράλι των τιμών αυτής της εβδομάδας. Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού στον κόσμο. Πάντως, διατυπώνονται αμφιβολίες για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αυτής να αγοράσει χρυσό σε υψηλή τιμή.

Στις αγορές πετρελαίου, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από την Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια καθησύχασαν -έστω και προσωρινά- τους φόβους για την επάρκεια της προσφοράς καυσίμων εν όψει της θερινής περιόδου διακοπών. Βάσει αυτών, τα αποθέματα βενζίνης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ήτοι κατά διπλάσια ποσότητα έναντι της αναμενόμενης. Παράλληλα, η ζήτηση για βενζίνη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μειώθηκε κατά 0,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Αποθέματα

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης έπεται αντίστοιχων στοιχείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια. Οπως φαίνεται, επίσης, οι υψηλές τιμές στα πρατήρια ίσως προκαλούν διάβρωση της ζήτησης. Τέλος, σε μια εξέλιξη που προφανώς θα καθησυχάσει περαιτέρω τους καταναλωτές, τα αμερικανικά διυλιστήρια που είχαν μείνει κλειστά για εργασίες συντήρησης αναμένεται να αρχίσουν και πάλι τη λειτουργία τους ώς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούσαν χθες προς τα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι, μετά την προχθεσινή άνοδό τους άνω των 71 δολαρίων. Στη συνέχεια, κατεγράφη αύξηση άνω του 1 δολαρίου, καθώς για κάποιο λόγο αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για καθυστερήσεις στην επανέναρξη λειτουργίας των διυλιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή