Ιδιωτικοποίηση γαιών προαναγγέλλει ο Μοράλες

Ιδιωτικοποίηση γαιών προαναγγέλλει ο Μοράλες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχητικός αφίχθη χθες σε ευρωπαϊκό έδαφος ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών και των κρατών της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιείται στη Βιέννη. Οπως δήλωσε, στόχος του είναι να δώσει τέλος στις λεηλασίες, τις οποίες έχει υποστεί η χώρα του επί αιώνες από ξένους. Οπως δήλωσε επίσης ο κ. Μοράλες, δεν έχει σκοπό να αποζημιώσει τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς, των οποίων την κρατικοποίηση ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός, παρά μόνον για την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, τα οποία θα κατασχεθούν από το κράτος. Αντιθέτως, εταιρείες όπως η ισπανική Repsol, η βρετανική BG και η γαλλική Total δεν πρόκειται να αποζημιωθούν για την απώλεια των αδειών τους εκμετάλλευσης φυσικών πόρων της Βολιβίας, εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν καλύψει το κόστος των επενδύσεών τους από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει στο παρελθόν.

Επέκταση κρατικοποιήσεων

«Οι φυσικοί πόροι μας λεηλατούνται για περισσότερα από 500 χρόνια και οι πρώτες ύλες μας εξάγονται. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας του για να βοηθήσει την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι είναι φτωχοί. Ο ίδιος συμπλήρωσε χθες ότι «οι κρατικοποιήσεις δεν θα περιορισθούν στις πετρελαϊκές πηγές… θα επεκταθούν στις γαίες…».

Απειλώντας να κρατικοποιήσει τις γαίες, ο κ. Μοράλες ακολουθεί σαφώς στα χνάρια του μέντορα και στενού συμμάχου του, του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Υποστηρίζοντας ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν καλλιεργούν τη γη τους όπως θα έπρεπε, ο κ. Τσάβες έχει κατασχέσει δεκάδες περιουσίες σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων, το οποίο ανήκε στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο της Βενεζουέλας -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg-, τον Λορέντσο Μεντόζα.

Ο κ. Μοράλες, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Θαπατέρο, αναφέρθηκε στη χώρα αυτή ως «στρατηγικό σύμμαχό μας». Ομως, συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες του ισπανικού κολοσσού της Repsol στη χώρα του ενδέχεται να «διερευνηθούν». Η Repsol ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα τριμήνου, αναφέροντας την κατά 8% αύξηση της κερδοφορίας το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2006. Η εταιρεία έχει επενδύσει στη Βολιβία κεφάλαια μεγαλύτερα του ενός δισ. δολαρίων.

Αναφερόμενος εξάλλου ο 46χρονος Βολιβιανός πρόεδρος στην ξένη εταιρεία με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα του, τη βραζιλιάνικη Ρetrobras, υποστήριξε ότι στη Βολιβία λειτουργεί «παράνομα και εκτός συνταγματικής τάξεως». Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η βολιβιανή κρατική εταιρεία πετρελαίων, YPFB, ανακοίνωνε ότι τελικώς η Βολιβία θα αποζημιώσει την Petrobras για τις επενδύσεις της στη χώρα και την κρατικοποίησή τους -συγκεκριμένα δε για τα δύο διυλιστήριά της στη Βολιβία-, καταβάλλοντας το τίμημα σε είδος και κατά προτίμηση σε φυσικό αέριο.

Επιστολές

Ο κ. Μοράλες ανακοίνωσε επίσης χθες ότι απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Τσάβες, της Βενεζουέλας, ζητώντας του να ξανασκεφθεί την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα του από την Κοινότητα των Ανδεων της Νοτίου Αμερικής (CAN). Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως απέστειλε επιστολές στους ηγέτες των τριών υπολοίπων κρατών της Κοινότητας, ήτοι του Περού, του Εκουαντόρ και της Κολομβίας, ζητώντας τους να ξανασκεφθούν και αυτοί τα σχέδιά τους για τη σύναψη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο αποσύρεται από την Κοινότητα των Ανδεων η Βενεζουέλα, ενώ ο πρόεδρος Μοράλες δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να αποχωρήσει και η χώρα του από τη CAN. Διάσταση απόψεων υπάρχει όμως ανάμεσα σε πολλούς άλλους ηγέτες από τη Λατινική Αμερική. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Μεξικού, Βιτσέντε Φοξ, ο οποίος έκανε λόγο για «στείρες συζητήσεις, ιδεολογικής φύσεως…».

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ήλπιζαν ότι στην από μακρόν προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της Βιέννης, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κοινότητα των Ανδεων θα κατέληγαν σε συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών σχετικών με τις εμπορικές σχέσεις τους, τις επενδύσεις και την παροχή οικονομικής βοήθειας. Ομως, η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στη Λατινική Αμερική μετά τις πρωτοβουλίες των αριστερών πεποιθήσεων, κυρίων Τσάβες και Μοράλες, απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν στο σύνολό τους τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Λατινική Αμερική, με την αξία των εκεί συμφερόντων τους να αποτιμάται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κλάδοι τους οποίους έχουν προτιμήσει ποικίλλουν από τον ενεργειακό και τον τραπεζικό έως εκείνον των τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή