Ο φόβος αύξησης των επιτοκίων έριξε ηθικό και Δείκτες

Ο φόβος αύξησης των επιτοκίων έριξε ηθικό και Δείκτες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απώλειες που σημειώθηκαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεπέρασαν τα κέρδη που καταγράφηκαν από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, παρασύροντας σε αρνητικό έδαφος τους γενικούς δείκτες των 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-300 μπορεί να αναρριχήθηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2001, στη συνέχεια, όμως, σημείωσε απώλειες καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,4% και κλείνοντας στις 1.391,87 μονάδες. Αντιστοίχως, ο δείκτης FTSE Eurotop-100 σποδυναμώθηκε κατά 0,39% και διαμορφώθηκε στις 2945,19 μονάδες.

Το ηθικό των Ευρωπαίων επενδυτών κλονίστηκε για μια ακομή φορά από το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ και την πτώση του δολαρίου. O Νιουτ Βέλινγκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε, χθες, ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,04% και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,29%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,68% της αξίας του, κλείνοντας στις 6.042 μονάδες. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η μετοχή της Deutche Telekom εμφάνισε απώλειες 2,6% καθώς τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, επικράτησε ανησυχία για τη μονάδα παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, ενώ τα οικονομικά στοιχεία του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού υποδεικνύουν τον κορεσμό των εγχώριων δραστηριοτήτων του κινητής τηλεφωνίας. Σε πτώση 2,3% οδηγήθηκε η μετοχή της France Telecom, ενώ αυτή της Vodafone υποχώρησε κατά 2,1%.

Στον κλάδο της τεχνολογίας, οι μετοχές των Nokia και ASML σημείωσαν απώλειες 3,5% και η μετοχική απόδοση της SAP υποχώρησε κατά 1,8%. Κέρδη παρουσίασε, αντίθετα, ο κλάδος των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων λόγω της ανόδου της τιμής του χαλκού σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Ειδικότερα, η μετοχή της Xstrata παρουσίασε άνοδο 3,4% και λόγω της είδησης ότι θα συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI World Index. Ομοίως, οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και Total ενισχύθηκαν κατά 0,3% και 0,8%, αντίστοιχα. Τέλος, παρά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο εκ μέρους του γαλλικού ομίλου τροφοδοσίας Sodexho, η μετοχή του υποχώρησε κατά 5,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή