Παραιτήθηκε εν μέσω έρευνας σκανδάλου ο αντιπρόεδρος της EADS

Παραιτήθηκε εν μέσω έρευνας σκανδάλου ο αντιπρόεδρος της EADS

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αποπειρώμενος να περισώσει τη φήμη του ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής EADS, Ζαν-Λουί Ζεργκορέν, παραιτήθηκε εξαιτίας καταγγελιών για ανάμειξή του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο κ. Ζεργκορέν δήλωσε ότι παραιτείται των καθηκόντων του, τα οποία αφορούσαν τον στρατηγικό συντονισμό του εν λόγω ομίλου αεροναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της EADS είχε δώσει εσφαλμένες πληροφορίες σε δικαστικές έρευνες για το σκάνδαλο Clearstream.

Προ ενός μηνός, είχαν διεξαχθεί έρευνες από τις αρμόδιες αρχές στα γραφεία της μητρικής της EADS, Airbus, και στα γραφεία του διευθύνοντος συμβούλου της Γκούσταβ Χούμπερτ.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 1991 και σχετίζεται με την πώληση έξι πολεμικών πλοίων στην Ταϊβάν. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2004 και οι εισαγγελείς έλαβαν ανώνυμες επιστολές και σιντί, από τα οποία φαινόταν ότι ίσως υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες στη Γαλλία να είχαν δωροδοκηθεί για να προωθήσουν την πώληση. Τα χρήματα φέρεται ότι είχαν κατατεθεί σε μυστικούς λογαριασμούς στο ίδρυμα επενδυτικών εκκαθαρίσεων του Λουξεμβούργου, Clearstream.

Οι καταγγελίες δεν επαληθεύθηκαν και οι έρευνες συνεχίστηκαν. H υπόθεση έλαβε πολύ σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους πολιτικούς, που αναφερόταν στις ανώνυμες επιστολές, ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, νυν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. O κ. Σαρκοζί κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του εν όψει των εκλογών του 2007. Πάντως, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της EADS δεν ανακρίνεται και, όπως ανέφερε η εταιρεία, διατηρεί τη σύμβασή του μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή