Ενισχύεται η ανάπτυξη στης Ευρωζώνης

Ενισχύεται η ανάπτυξη στης Ευρωζώνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2006 εν συγκρίσει με το τελευταίο του 2005. Τα σχετικά ανέφερε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία Eurostat, η οποία με τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της οικονομίας ανεξαρτήτως των επιπτώσεων του ακριβού πετρελαίου των αυξημένων επιτοκίων σε αυτήν.

Επιτόκια

Ειδικότερα, η οικονομία στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενισχύθηκε 2% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Τα στοιχεία εναρμονίζονται με τις προβλέψεις των αναλυτών και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα όσων προσδοκούν αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) τον Ιούνιο από το 2,5% σήμερα στο 2,75%.

Σε ευρύτερη θεώρηση η Ευρωπαϊκή Ενωση των «25» εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ επίσης κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έναντι του τελευταίου του 2005 και κατά 2,2% εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Πάντως, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δε θεωρείται ότι θα καταστεί τόσο ζωηρή, ώστε να προκαλέσει αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, εκτιμά ο οικονομολόγος της Global Insight, Χάουαρντ Αρτσερ.

Επενδύσεις

«Θεωρώ ότι η βελτίωση στην απόδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο αποδίδεται ως επί το πλείστον στις υψηλότερες επενδύσεις των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο κ. Αρτσερ. «H οποιαδήποτε συνεισφορά από το καθαρό εμπόριο φαίνεται περιορισμένη, καθώς οι αυξημένες εισαγωγές αντισταθμίζουν τις εξαγωγές, ενώ επιπροσθέτως οι εν γένει καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υποτονικές, παρά την κάποια αναβάθμισή τους στη Γερμανία».

Ειδικότερα, τώρα, όσον αφορά την οικονομία της Γερμανίας, η οποία είναι και η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, αυτή διευρύνθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2006.

H εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν την οικοδομική δραστηριότητα και κλόνισαν ώς ένα βαθμό την αισιοδοξία σχετικά με το βιώσιμο της ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,6%· πάντως, η γερμανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι η ανάπτυξη πιθανώς να επισπευσθεί προϊόντος του χρόνου και ότι δε θεωρεί πως υπάρχει λόγος να μεταβάλει τις εκτιμήσεις περί συνολικής ανάπτυξης για το 2006 της τάξεως του 1,6%.

Από μέρους του ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ματίας Ρούμπις, δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών αναζωογονείται διαρκώς, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας εφέτος θα αποδειχθεί συγκρατημένη στο 1,5%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της EKT, Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε χθες ότι τα τελευταία στοιχεία περί της Ευρωζώνης επαληθεύουν την ανάλυση της Τραπέζης ότι η οικονομία των 12 κρατών αναπτύσσεται σχεδόν στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή