Holcim: Αύξηση κερδοφορίας 70%!

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διακρίνουμε θετικές προοπτικές. Οι αγορές εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ειδικότερα, στις ΗΠΑ όπως και σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο» δήλωσε χθες, ο Μάρκους Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Holcim στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2006, μια «εκδήλωση» που προφανώς θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για τους μετόχους της δεύτερης μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας του κόσμου. O λόγος δεν είναι άλλος από την κατά 70% αύξηση των καθαρών κερδών κατά την προαναφερόμενη περίοδο, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της σε μια άνοδο της τάξεως του 3% και άνω από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Σημαντικό ρόλο στην κερδοφορία του κολοσσού έπαιξε επίσης η μεγάλη επέκταση της αγοράς ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο της Ινδίας όσο και της Λατινικής Αμερικής, όπως και η πραγματοποίηση εξαγορών.

Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της εταιρείας και οι αναλυτές δεν φαίνεται να πτοήθηκαν από την προειδοποίηση του κ. Ακερμαν ότι οι βασικοί κίνδυνοι στα οικονομικά αποτελέσματα είναι η αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η άνοδος των τιμών ενέργειας, οι οποίες θα αντανακλούν στο 10% με 12% της αξίας των ετήσιων πωλήσεων για το 2006. «H άνοδος του κόστους της ενέργειας μεταφράζεται σε 1,5 ελβετικά φράγκα για κάθε τόνο τσιμέντου» επισήμανε ο κ. Ακερμαν.

Σε γενική κλίμακα, ο κλάδος των τσιμεντοβιομηχανιών έχει παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα λόγω της βελτίωσης των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, όπως και χάριν στις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που ενθαρρύνουν την ανέγερση οικοδομών. Υπενθυμίζουμε ότι η βασική ανταγωνίστρια της Holcim, ήτοι η γαλλική Lafarge, ανακοίνωσε επίσης υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, διατυπώνοντας θετικές εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Holcim ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο στα 273 εκατ. ελβετικά φράγκα ή 224,1 εκατ. δολάρια, υπερβαίνοντας τον μέσον όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που περιορίζονταν στα 226 εκατ. ελβετικά φράγκα. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους αυξήθηκαν κατά 42%, φθάνοντας τα 170 εκατ. ελβετικά φράγκα βοηθούμενα από την άνοδο των τιμών.

Λόγω των εξαγορών που έλαβαν χώρα στην Ινδία και τη Βρετανία, τα συνολικά έσοδα της τσιμεντοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 70% στα 4,63 δισ. ελβετικά φράγκα. Μη συμπεριλαμβανομένων των εν λόγω συναλλαγών, τα έσοδά της ενισχύθηκαν κατά 17,6%, ενώ οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ενίσχυσαν τις πωλήσεις της κατά 11,4%. Επιπροσθέτως, η διοίκηση επιβεβαίωσε τους στόχους για μια αύξηση των κερδών EBITDA -ήτοι προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων- σε ρυθμό 5%.

Τα σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Εχει ήδη δρομολογηθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα. «O κύκλος του κατασκευαστικού κλάδου δεν έχει εισέλθει ακόμη σε στάδιο κάμψης. Αυτό το γεγονός και μόνο πυροδοτεί τη ζήτηση για τα οικοδομικά υλικά». Βάσει των αποτελεσμάτων, οι πωλήσεις στη B. Αμερική αντιστοιχούν στο 18,5% επί του συνόλου, ενώ αυτές της Ευρώπης στο 34,5%. Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι δραστικό ρόλο παίζει και η αγορά της Ινδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή