Προσωρινή ισότητα στις ευκαιρίες

Προσωρινή ισότητα στις ευκαιρίες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές έζησαν ένα ευχάριστο παράδοξο. Κέρδιζαν όλοι! Πολύ καλό για να διαρκεί μεγάλο διάστημα, αλλά έγινε. Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και στην Απω Ανατολή βρέθηκαν σε παράλληλη πορεία ανόδου. Οι μετοχές έφθασαν στο ανώτερο επίπεδο των πέντε τελευταίων ετών. Στη Σοφοκλέους ορισμένες μετοχές πλησίασαν ίσως και ξεπέρασαν την ανώτερη τιμή που είχαν φθάσει το 1999. Το παράδοξο δεν είναι ότι ανέβηκαν όλα τα χρηματιστήρια. Το περίεργο είναι ότι κέρδιζαν όλοι. Και οι συντηρητικοί που επένδυαν σε ομόλογα. Και οι επενδυτές μεγάλου ρίσκου που επένδυαν σε μέταλλα και τιμές πρώτων υλών. Και οι πλοιοκτήτες που είδαν τα έσοδα αλλά και την αξία των πλοίων να εκτοξεύονται. Αλλά και οι λιγότερο εύποροι αγόραζαν ακίνητα, η αξία των οποίων τους καθιστούσε (θεωρητικά) πλουσιότερους. Αυτή η ωραία κατάσταση στην οποία όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, συντηρητικοί και τολμηροί, κερδίζουν ταυτόχρονα, αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι ο κανόνας, δυστυχώς. Και όταν συμβαίνει, δεν διαρκεί για πάντα.

Ηδη το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 1980, είναι μια ένδειξη. Υποτίθεται ότι η άνοδος αυτή έγινε επειδή κάποιοι επενδυτές θέλουν να προστατευθούν έναντι του πληθωρισμού. Οι αναλυτές και άλλοι ειδικοί πάντα μπορούν να αιτιολογήσουν με κομψές εκφράσεις μια εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από την αναμενόμενη διόρθωση.

Βέβαια, η στάση αυτή της συγκρατημένης απαισιοδοξίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε κινήσεις πανικού. Δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Το σύστημα θα καταφέρει και πάλι να επιβιώσει και θα συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες για κέρδη σε όσους μπορούν και συνδυάζουν την τόλμη με τη σύνεση. Σε όσους παρακολουθούν την τάση χωρίς να παρασύρονται απ’ αυτήν. Πάντως, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο 68% στην αγορά του Λονδίνου, τους τελευταίους δώδεκα μήνες και όλοι συμφωνούν ότι θα συνεχίσει την κούρσα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή