Στόχος των ιαπωνικών εταιρειών, να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων

Στόχος των ιαπωνικών εταιρειών, να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η άνοδος-ρεκόρ των τιμών στις αγορές μετάλλων να έχει συμβάλει στην πέραν του δέοντος ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν πως η πραγματικότητα αυτή δεν είναι τόσο ροδαλή. Αναφερόμαστε στις ιαπωνικές εταιρείες παραγωγής μη σιδηρούχων μετάλλων που θεωρούν ότι δεν ωφελούνται πλήρως από το ράλι των τιμών των μετάλλων, καθώς παραμένουν εξαρτημένες από την εισαγωγή πρώτων υλών.

Πράγματι, το γεγονός αυτό τις τοποθετεί σε ευάλωτη θέση, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της Κίνας. Και αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα εντείνει τον ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες. Οπως επισημαίνει ο Κέντζι Σαγουάντα, στέλεχος της Japan Oil, Gas and Metals National Corporation’s Metals Strategy Group (JOGMEC), το μερίδιο της Ιαπωνίας στις παγκόσμιες εισαγωγές χαλκού μειώθηκε το 2005 στο 33% από 56% του 1990. Αντίθετα, οι εισαγωγές που πραγματοποιεί η Κίνα, η οποία προ δεκαετίας δεν προέβαινε σε μεγάλες παραγγελίες, αυξήθηκαν το 2005 στους 916.000 τόνους, πλησιάζοντας τους αντίστοιχους 1,23 εκατ. τόνους της Ιαπωνίας.

«Οι νέες συνθήκες ζήτησης μας παροτρύνουν να εξετάσουμε την εναλλακτική της εξασφάλισης των υλών από εγχώριες εταιρείες», επισημαίνει ο Κιόσι Φουκουσίμα, πρόεδρος της Sumitomo Metal Mining Co.

Στόχος των εταιρειών είναι να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων. Ηδη, κοινοπραξία ιαπωνικών εταιρειών κατέχει το 10% της παραγωγής του ορυχείου Escondida στη Χιλή, αλλά η κορυφαία BHP Billiton ελέγχει το 57,5%. H αναζήτηση, όμως, ορυχείων παγκοσμίως θα αναγκάσει τις ιαπωνικές εταιρείες μη σιδηρούχων μετάλλων να ανταγωνιστούν ισχυρότερούς τους.

Σύμφωνα με την JOGMEC, οι πωλήσεις των επτά μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας ανήλθαν το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2005 στα 2,46 τρισ. γιεν συγκριτικά με τα αντίστοιχα 4,61 τρισ. γιεν που παρουσίασε η BHP Billiton το 2004. Τέλος, πολλοί τονίζουν την έλλειψη εμπειρίας των Ιαπώνων στον τομέα εξόρυξης μετάλλων, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Φουκουσίμα της Sumitomo Metal Mining. «Κάποτε οι δραστηριότητες εξόρυξης ελάμβαναν χώρα σε απόμερες βουνίσιες περιοχές, όπου λίγοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση και ο κλάδος συνεργάζονταν με τους ντόπιους», υπογράμμισε ο Τακούρο Κιμούρα της International Finance Corporation, προσθέτοντας «σήμερα αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή