ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς προχωρώντας σε νέα αύξηση 25μβ στα επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη, η 16η συνεχής αύξηση από τον Ιούνιο του 2004, με το fed funds target rate να ανέρχεται στο 5.00%. Η προσοχή της αγοράς ήταν εστιασμένη στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, το ύφος της οποίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πιο «επιθετικό» σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς απογοητεύοντας αυτούς που περίμεναν ότι η Fed θα έδινε κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έκλεισε, άποψη που είχε στηριχθεί σε σχόλια του επικεφαλής της Fed κ. Bernanke στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα επανέλαβε στην ανακοίνωσή της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ίσως παρουσιάσει μικρή υποχώρηση κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της σταδιακής αποδυνάμωσης των τιμών στην αγορά κατοικίας, τις υψηλές τιμές ενέργειας και της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων. Εν τούτοις, η Fed ανέφερε ότι «ίσως χρειαστεί ακόμα» περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του βαθμού χρησιμοποίησης του διαθέσιμου παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας και ανόδου των τιμών ενέργειας, καθώς και άλλων πρώτων υλών ενέχει τον κίνδυνο εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων. Εν τούτοις, η Fed σημείωσε ότι ο χρόνος και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης αύξησης στα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα επακολουθήσουν, αφήνοντας να εννοηθεί με τον τρόπο αυτό ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων προϋποθέτει ισχυρά στοιχεία, και συνεπώς δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο. Ταυτόχρονα, η Fed έστειλε το μήνυμα ότι το ενδεχόμενο «ανάπαυλας» σε κάποια/ες από τις επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και την ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Εν τούτοις, η εικόνα για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη είναι αναμφισβήτητα πιο ξεκάθαρη. Το ενδεχόμενο νέας αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο είναι πλήρως προεξοφλημένο, μήνυμα που έστειλε εκ νέου ο πρόεδρος κ. Trichet, μιλώντας στην Αυστρία πριν από λίγες ημέρες όπου υπογράμμισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο δυνητικό, προειδοποιώντας παράλληλα για ανάγκη επαγρύπνησης σχετικά με τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα. Σε παρόμοιο ύφος είναι και πληθώρα άλλων δηλώσεων από διάφορους αξιωματούχους της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες με το κ. Weber να αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ομιλία του ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25μβ. Τα σχόλια αυτά σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία των Ευρωζώνης που συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά έχουν προκαλέσει συζητήσεις στις αγορές για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να εγκαταλείψει την πολιτική των σταδιακών αυξήσεων 25μβ στα επιτόκια προχωρώντας τον επόμενο μήνα σε αύξηση 50μ.β.

Στις αγορές συναλλάγματος, η θετική επίδραση που δέχθηκε το δολάριο αργά τη Τετάρτη από τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όπου τελικά δεν κατονομάστηκε ξεκάθαρα η Κίνα ως χώρα που εκμεταλλεύεται τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ως προς το δολάριο με στόχο τη διασφάλιση εμπορικού πλεονεκτήματος, αποδείχθηκε προσωρινή. Είναι γεγονός ότι το ενδεχόμενο σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες από διάφορες Κεντρικές Τράπεζες (π.χ ΕΚΤ, BoJ) σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος του -και συνεπώς, η επιτοκιακή υπεροχή του δολαρίου θα αρχίσει να περιορίζεται- έχει επιδράσει καθοριστικά στη συναλλαγματική πορεία του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, η εκ νέου στροφή της προσοχής των επενδυτών στα διεθνή διαρθρωτικά προβλήματα μετά τη συνεδρίαση του G7 τον Απρίλιο (συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ) εντείνει τις πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διατηρήθηκε σε ανοδική πορεία και αυτήν την εβδομάδα καταγράφοντας νέο υψηλό έτους την Παρασκευή 1.2907. Η ισοτιμία δολ./γιεν υποχώρησε σε νέο χαμηλό για τους τελευταίους μήνες 109.64 με τους αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης να αποφεύγουν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο παρέμβασης τους στις αγορές, παρά τον γρήγορο ρυθμό ενίσχυσης του γιεν τις τελευταίες ημέρες που εγκυμονεί ενδεχομένως κινδύνους για την αναπτυξιακή πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Στις αγορές ομολόγων το κλίμα παρέμεινε αρνητικό με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να κυμαίνεται κοντά στα υψηλά των τελευταίων ετών την Παρασκευή, αδυνατώντας να επωφεληθεί από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη συνεδρίαση την προηγούμενη ημέρα. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να ανέρχεται στο 4.09% για πρώτη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες εν αναμονή νέων αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή