ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά ακινήτων της Ινδίας εξελίσσεται σε πόλο έλξης

Σε πόλο έλξης εξελίσσεται η αγορά ακινήτων της Ινδίας, ήτοι της τρίτης μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας, για τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια, καθώς παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για την αξιοποίηση χώρων επαγγελματικής στέγης, κατοικιών και εμπορικών κέντρων. Ωστόσο, πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος της απρόσμενης κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, καθώς ήδη παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Στις πόλεις της Καλκούτας, του Νέου Δελχίου, και της Μπανγκαλόρ, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σε ρυθμό 30% με 40%, ετησίως. Παράλληλα, ισχύουν και υψηλά επιτόκια, ενώ εξίσου υψηλό είναι και το κόστος μεταβίβασης της κυριότητας των ακινήτων, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο απότομης προσγείωσης των τιμών. Παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια, ωστόσο, έχουν ήδη πραγματοποιήσει τοποθετήσεις σε ινδικά ακίνητα της τάξεως των 4,47 δισ. δολαρίων, ενώ εκτιμάται πως η εν λόγω αγορά θα επεκταθεί μέχρι το 2010 από τα 30 μέχρι τα 90 δισ. δολάρια. H συνολική αξία της λιανικής αγοράς ακινήτων εκτιμάται πως θα αυξηθεί μέχρι το 2010 στα 463 δισ. δολάρια από τα 292 δισ. δολάρια του 2004.

Υψηλά οι τοποθετήσεις ευρωπαϊκών αμοιβαίων

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τον Μάρτιο οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων σε μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Feri Fund Management. Παραδόξως, σε περιζήτητους τομείς όπως είναι ο κλάδος των πρώτων υλών και οι αγορές της Κίνας παρατηρήθηκε κάμψη των επενδύσεων. Ειδικότερα, οι εισροές σε «παραδοσιακές» αγορές όπως είναι η ευρωπαϊκή, αυτή της Βορείου Αμερικής και της Ιαπωνίας αναλογούν σε παραπάνω από το ήμισυ των τοποθετήσεων σε μετοχικά αμοιβαία. «H μετανάστευση των κεφαλαίων από δυναμικές σε πιο σταθερές αγορές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι λίγο κλονισμένη», αναφέρεται στην έρευνα της Feri. Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε πως οι αγορές που αποπνέουν μεγαλύτερη σταθερότητα δεν προσελκύουν μόνο τους πλέον συντηρητικούς επενδυτές. Και αυτό γιατί μετά τη μεγάλη πτώση ώριμων χρηματιστηριακών αγορών στις αρχές της δεκαετίας, οι επενδυτές επανέρχονται σ’ αυτές καθώς παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Οι καθαρές εισροές των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθαν τον Μάρτιο στα 33 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας πτώση 21% από τον Φεβρουάριο. «Εάν οι ροές του Μαρτίου αποτελούν ένδειξη για το υπόλοιπο του έτους, τότε προβλέπεται πως ο καθαρός όγκος των πωλήσεων θα φθάσει το 2006 στα 400 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή