Η Boeing θα καταβάλει 615 εκατ. δολ. πρόστιμο για να κλείσει υπόθεση περί προμηθειών του Δημοσίου

Η Boeing θα καταβάλει 615 εκατ. δολ. πρόστιμο για να κλείσει υπόθεση περί προμηθειών του Δημοσίου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 615 εκατ. δολαρίων φέρεται έτοιμη να καταβάλει η Boeing προκειμένου να κλείσει υπόθεση παραβίασης κανονισμών περί προμηθειών του αμερικανικού Δημοσίου. Οπως έγραψε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal στην ηλεκτρονική σελίδα της, στο πλαίσιο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής θα καταβάλει 565 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει το αστικό σκέλος της υπόθεσης και 50 εκατ. δολάρια για το ποινικό.

Ως αντάλλαγμα, η Boeing θα δηλώσει αθώα στις κατηγορίες που της προσάπτει στην αγωγή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η εταιρεία, προμηθεύτρια αεροσκαφών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνητικών ερευνών με επίκεντρο την πρόσληψη υπεύθυνης προμηθειών για λογαριασμό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία όμως εξακολουθούσε ακόμα και τότε να έχει την υψηλή εποπτεία της εκτέλεσης συμβάσεων με την Boeing, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι έρευνες αφορούσαν παράλληλα την οικειοποίηση απόρρητων πληροφοριών για τα πυραυλικά προγράμματα της Lockheed Μartin.

Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η Boeing έχουν επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, με αποκορύφωμα την αποχώρηση δύο διευθυνόντων συμβούλων. Ο σημερινός κάτοχος της θέσης αυτής, Τζέιμς Μακνέρνι, διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Την εβδομάδα που πέρασε, η Boeing διόρισε τον εφέτη Τζ. Μάικλ Λιούτιγκ ως επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων της, σε μια κίνηση που -όπως την ερμηνεύουν οι αναλυτές- δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βήμα προκειμένου η εταιρεία να αποδείξει την υπευθυνότητά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η άρνηση ενοχής καθιστά πιο δύσκολο για τη Lockheed να αξιώσει αστική αποζημίωση από την Boeing. Τον Απρίλιο, πάντως, ο οικονομικός διευθυντής της τελευταίας, Τζέιμς Μπελ, είχε αποκαλύψει πως η εταιρεία βρισκόταν στο στάδιο συνομιλιών με τις ομοσπονδιακές αρχές, αρνούμενος όμως να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα, βάσει των οποίων επρόκειτο σύντομα να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή