Ραγδαία πτώση στις αγορές εμπορευμάτων

Ραγδαία πτώση στις αγορές εμπορευμάτων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν χθες οι αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου και του χρυσού να υποχωρεί περισσότερο από 3% και εκείνη του χαλκού να πραγματοποιεί «βουτιά» της τάξης σχεδόν του 9%. Οι φόβοι για τις δυνατότητες του «ράλι» των τιμών σε σχεδόν πρωτοφανή επίπεδα να προκαλέσουν κάμψη της ζήτησης και συνεπακόλουθη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης ώθησαν σε κύμα ρευστοποιήσεων από επενδυτικά κεφάλαια.

Ετσι, στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές υποχωρούσαν χθες περισσότερο από 2 δολάρια, προσεγγίζοντας ή και μειούμενες κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, μετά τα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, βάσει των οποίων το ενεργειακό κόστος επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν το απόγευμα κατά 2,14 δολάρια χαμηλότερα, στα 70,18 δολάρια το βαρέλι. Εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 2,34 δολάρια, στα 69,70 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ήδη από την Παρασκευή μειωθεί περισσότερο από 1 δολάριο.

Το ακριβό πετρέλαιο κάνει «σφικτούς» τους καταναλωτές

Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα σχεδόν 7% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 75,35 δολαρίων που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» κάνουν τους καταναλωτές να σκέπτονται δυο φορές πριν ανοίξουν το πορτοφόλι. Το σχόλιο αυτό έπεται έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, όπου οι προβλέψεις για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναθεωρούνται προς τα κάτω λόγω των υψηλών τιμών. Και προς επιβεβαίωση των προαναφερθέντων, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος των ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του μετά το περυσινό χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα. Πάντως, σύμφωνα με τους επενδυτές, οι τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν ιδιαίτερα, ενώ για το προσεχές μέλλον εκτιμάται ότι μάλλον θα αγγίξουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η απώλεια παραγωγής στη Νιγηρία, υπ’ αριθμόν 1 πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι οποίες εγείρουν φόβους για «πάγωμα» των εξαγωγών από το Ιράν, εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές. Κάποιοι αναλυτές επιμένουν να κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών «στα 100 δολάρια το βαρέλι, σε λίγα χρόνια», επικαλούμενοι την ανεπάρκεια πετρελαίου.

Αντιστροφή του ράλι στα μέταλλα

Στις αγορές μετάλλων η υποχώρηση ήταν ευρεία. Αντιστρέφοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας, που τις οδήγησε σε επίπεδα-ρεκόρ, η τιμή του χαλκού έπεσε χθες στα 7.700 δολάρια ο τόνος στην αγορά του Λονδίνου, ήτοι κατά 8,8% χαμηλότερα έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής. Από τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 3,7%, με την τιμή του να υποχωρεί ώς και στα 686,10 δολάρια η ουγγιά, έναντι των 714,10 δολαρίων της Παρασκευής. Η τιμή του μετάλλου έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών την περασμένη εβδομάδα. Εκείνη του αργύρου -που έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από τις αρχές του έτους- απώλεσε ώς και 8,9%, στα 13,10 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 20 Απριλίου.

Η χθεσινή «βουτιά» διαψεύδει τις προβλέψεις κάποιων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ. Ενδεικτικά, η Citigroup αναβάθμισε χθες τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών του χαλκού, του νικελίου και του αλουμινίου, επικαλούμενη προβλήματα στην προσφορά και αυξανόμενη ζήτηση. Ούτως ή άλλως, άλλοι κάνουν λόγο για «κερδοσκοπική φούσκα» και συνιστούν προσωρινή αποχώρηση των επενδυτών από αυτές τις αγορές, με επιστροφή μόλις υπάρξει η αναπόφευκτη διόρθωση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή