ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Juventus FC: άγγιξε το 14% η πτώση μετοχής της ομάδας

Σε ποσοστό που άγγιξε το 14% υποχώρησε χθες η τιμή της μετοχής της Juventus Football Club SpA, όταν παραιτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εν μέσω κατηγοριών περί διαφθοράς και κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για την πιθανότητα να χάσει η ομάδα τη θέση της στην Α΄ κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Οπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών από την ελεγχόμενη από την οικογένεια Ανιέλι εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία υπολογίζεται πλέον στα 211 εκατομμύρια ευρώ, εάν η ποδοσφαιρική ομάδα υποβαθμισθεί από την Α΄ εθνική κατηγορία κινδυνεύει να χάσει χορηγίες και τηλεοπτικά συμβόλαια, αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ. Κύκλοι της αγοράς στο Μιλάνο ανέφεραν ακόμη ότι η εταιρεία κινδυνεύει ακόμη και να αποσυρθεί από το χρηματιστήριο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Juventus παραιτήθηκε σύσσωμο τη 12 Μαΐου, όταν έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές της Ρώμης και της Νάπολης διεξάγουν έρευνα σχετικώς με ενέργειες του γενικού διευθυντή της εταιρείας, Λουτσιάνο Μόγκι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κ. Μόγκι και ο διευθύνων σύμβουλος της Juventus, Αντόνξ Τζιράουντο, κατάφεραν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τους διορισμούς διαιτητών σε αγώνες, στους οποίους μετείχε η ομάδα. Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η έρευνα περιλαμβάνει και άλλες ομάδες, όπως τη Lazio και τη Fiorentina.

Την Κυριακή η Juventus αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας για 29η συνεχή χρονιά. Εάν η εισαγγελική έρευνα καταλήξει επιτυχώς και βρεθούν σαφείς αποδείξεις των κατηγοριών, η ομάδα κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο της. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας και ιδιοκτήτης της ομάδας AC Milan, η οποία ήρθε δεύτερη στην κατάταξη, ζήτησε χθες να αφαιρεθούν τα κύπελλα, τόσο το φετινό όσο και το περσινό, από τη Juventus και να δοθούν στην ομάδα του.

Στα συμβόλαια της Juventus με τους χορηγούς της και με τα τηλεοπτικά δίκτυα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την ακύρωσή τους στην περίπτωση που η ομάδα θα χάσει τη θέση της στην Α΄ εθνική κατηγορία ή εάν δεν καταφέρει να βγει εκτός των συνόρων της για να μετέχει σε αγώνες. Η Juventus είναι η 4η ομάδα στην κόσμο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, μετά από τις Real Madrid, Manchester United και AC Milan.