Διατήρηση της αστάθειας στην αγορά μετάλλων

Διατήρηση της αστάθειας στην αγορά μετάλλων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, με τους αναλυτές να προβλέπουν διατήρηση της αστάθειας και στο εγγύς μέλλον. Ενδεικτικά, η τιμή του χαλκού κινήθηκε μεταξύ 7.750 και 8.330 δολαρίων ο τόνος, για να κλείσει στο ανώτερο άκρο αυτής της κλίμακας και υψηλότερα από τα 8,190 δολάρια της Δευτέρας. Μια ημέρα πριν, είχε καταγράψει θεαματική πτώση της τάξης του 8,8%, στα 7.700 δολάρια ο τόνος. Τα λοιπά -πολύτιμα και βασικά- μέταλλα ανέκτησαν τελικά τις αρχικές απώλειές τους, με τον ψευδάργυρο να παρουσιάζει κέρδη 60 δολαρίων ο τόνος, στα 3.475 δολάρια, το αλουμίνιο να κινείται 18 δολάρια υψηλότερα, στα 2.970 δολάρια και τον χρυσό να καταγράφει άνοδο 4 δολαρίων, στα 687 δολάρια η ουγγιά.

Διάσταση απόψεων

Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται για το τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον. Οπως εκτιμούν ορισμένοι, «οι τιμές θα παραμείνουν πολύ ασταθείς στο εγγύς μέλλον», συνεχίζοντας την πορεία που τις ώθησε «βίαια προς τα κάτω, στην αρχή της ημέρας, και στο μετέπειτα ράλι προς τα πάνω». Στο ζενίθ τους, οι τιμές του χαλκού και του ψευδάργυρου σχεδόν διπλασιάστηκαν στις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ξανά προκειμένου να μετριάσουν τις ζημίες τους, εφόσον είχαν προεξοφλήσει μείωση των τιμών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκ νέου τοποθετήσεις δεν αποκλείεται να περιορίζουν τις πιθανότητες νέας κατακόρυφης ανόδου των τιμών. Κάποιοι εκτιμούν ότι η αγορά ενδεχομένως κατευθύνεται προς την πολυπόθητη περίοδο «νηνεμίας», πριν ξεκινήσει νέα πορεία για ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Οπως τονίζει αναλυτής της UBS, «θα υπάρξει σταθεροποίηση σε σχέση με το ράλι της τελευταίας περιόδου. Οταν, όμως, ολοκληρωθεί το διάλειμμα, το πιθανότερο είναι να κινηθούν οι τιμές ανοδικά, ιδιαίτερα αν συνεχισθεί η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών».

Την άνοδο της τιμής του χρυσού στήριξαν χθες και τα στοιχεία που κατέδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, τον περασμένο μήνα. Ο παράγοντας αυτός, που πυροδότησε εικασίες για πιθανή λήξη της περιόδου αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, υπήρξε και εκείνος που ώθησε σε ανάκαμψη και τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Η δραστική προχθεσινή υποχώρηση της τιμής του αργού αντιστράφηκε στις διεθνείς αγορές.

Ανοδος πετρελαίου

Ετσι, στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε το απόγευμα άνοδο της τάξης των 53 σεντς, στα 70,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν την ίδια ώρα αυξημένη πάνω από 1 δολάριο, στα 70,50 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον ότι, στη διάρκεια της ημέρας, η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά είχε υποχωρήσει ώς και στα 68,51 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα είχε καταγράψει απώλειες της τάξης των 2,63 δολαρίων το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η προχθεσινή, κατακόρυφη πτώση πυροδοτήθηκε όχι μόνο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά εν μέρει και από τους φόβους ότι το ράλι της ανόδου, το οποίο έχει ωθήσει φέτος τις τιμές όχι μόνο του πετρελαίου, αλλά και πολλών εμπορευμάτων, σε πρωτοφανή επίπεδα, ίσως προκαλέσει επιβράδυνση της ζήτησης και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Σύστημα αναφοράς τιμών για τον χάλυβα αναπτύσσουν LME – Ρlatts

Προϊόν συνεργασίας της αγοράς μετάλλων του Λονδίνου και της εταιρείας παροχής πληροφοριών σχετικών με τις αγορές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, Platts, η οποία ανήκει στο δίκτυο των McGraw-Hill Companies, θα είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος τιμών αναφοράς για τη διαπραγμάτευση ενός προθεσμιακού συμβολαίου επενδύσεων στην αγορά του χάλυβα. Οι τιμές θα αφορούν και προϊόντα επεξεργασμένου χάλυβα, καθώς και πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Επιτροπή της LME θα αξιολογήσει για έναν χρόνο την αξιοπιστία των τιμών αναφοράς, πριν αποφασίσει για την ανάπτυξη νέων παραγώγων προϊόντων, περιλαμβανομένης της εισαγωγής στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Η τιμολόγηση θα αφορά σε παγκόσμιες τιμές, των οποίων ο υπολογισμός θα βασίζεται σε εκείνες συγκεκριμένων, παραδοτέων προϊόντων σε συγκεκριμένους προορισμούς. και έτσι θα διαμορφώνονται εν τέλει «τοπικές» τιμές. Οι περιοχές για τις οποίες θα αναπτυχθούν αρχικώς τιμές θα είναι η Ευρώπη και η Β. Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή