Η Petrol Οfisi προγραμματίζει νέο διυλιστήριο στην Τουρκία

Η Petrol Οfisi προγραμματίζει νέο διυλιστήριο στην Τουρκία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο διυλιστήριο σκοπεύει να αναπτύξει στην Τουρκία η τουρκική εταιρεία διάθεσης καυσίμων Petrol Οfisi, αυξάνοντας την ικανότητα διύλισης της γειτονικής χώρας κατά 18%. Από την Petrol Οfisi, η οποία ανακοίνωσε επίσης χθες ότι ολοκληρώθηκε και η πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της στην αυστριακή εταιρεία πετρελαίων OMV, διευκρινίσθηκε επίσης ότι το νέο διυλιστήριο θα έχει ικανότητα παραγωγής τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων τόνων καυσίμων ετησίως, ήτοι περί τα 100.000 βαρέλια ημερησίως. Η OMV κατέβαλε για το προαναφερόμενο ποσοστό το ποσόν των 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστό.

Η τρέχουσα ικανότητα διύλισης των μονάδων της γειτονικής χώρας ανέρχεται στα 27,6 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο και ανήκει ολοκληρωτικά σε τέσσερα διυλιστήρια ιδιοκτησίας της Tupras, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε προσφάτως. Η τιμή μετοχής της Petrol Οfisi ενισχύθηκε χθες κατά 2,1% ενώ εκείνη της Tupras σημείωσε πτώση, της τάξεως του 1,9%.

Οπως ανέφερε ο Εντερ Οζνάμ, αναλυτής της Oyak Securities, «σε ό,τι αφορά την Tupras, δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει απειλή γι’ αυτήν μεσοπρόθεσμα… Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στις αγορές ντίζελ και κηροζίνης, στις οποίες κυριαρχεί σήμερα η Tupras… Ισως δε να υπάρξουν και οριακές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους της από τη διύλιση προϊόντων…».

Η Petrol Ofisi, η μεγαλύτερη εταιρεία πρατηρίων βενζίνης της Τουρκίας, με 1.000 εργαζομένους και πωλήσεις 9 εκατ. δολαρίων το 2005, συγκαταλεγόταν στις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά της Tupras, την οποία απέκτησε τελικώς μια κοινοπραξία της Koc Holding και της Royal Dutch Shell.

Αναφορικά με την εξαγορά του 34% της Petrol Οfisi από την OMV, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο αποκτήθηκε βάσει αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη στις 13 Μαρτίου, από την έως τότε μεγαλομέτοχο της Οfisi, Dogan Holding, χαρακτηρίσθηκε «σταθμός στην αναπτυξιακή πορεία της OMV…». Σε ανακοίνωση της τελευταίας αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική της τουρκικής αγοράς καυσίμων με την οικονομία της χώρας των 72 εκατομμυρίων κατοίκων να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από εκείνους των κορεσμένων αγορών της Δυτικής Ευρώπης… Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στην Τουρκία αντιστοιχούν σήμερα μόλις 66 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις παραδουνάβιες χώρες ανέρχεται στα 400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή