Μέτρα για διασυνοριακές τραπεζικές εξαγορές

Μέτρα για διασυνοριακές τραπεζικές εξαγορές

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή του επίμαχου άρθρου 16 στην οδηγία της E.E. περί διασυνοριακών συγχωνεύσεων μεταξύ τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών της E.E. -και στο οποίο κατ’ επανάληψη έχουν καταφύγει κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν τη σύναψη τέτοιας φύσεως συμφωνιών- σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στους επόμενους 18 μήνες. O επίτροπος επί θεμάτων εσωτερικής αγοράς Τσάρλι ΜακΚρίβι δήλωσε ότι «το άρθρο 16 προσφέρει ορισμένα «παραθυράκια» στην εφαρμογή της οδηγίας που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ελπίζουμε να το αλλάξουμε αυτό».

Στόχος της επιτροπής είναι η επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας και η εφαρμογή ενός αυστηρότερου πλαισίου, τόνισε στη συνέχεια ο κ. ΜακΚρίβι. Μεγάλη ανησυχία δημιουργείται στους κύκλους της επιτροπής από τις τελευταίες τάσεις προστατευτισμού που έχουν γίνει αισθητές μεταξύ των κρατών-μελών της E.E., καθώς έτσι παρεμβάλλονται εμπόδια στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των οικονομιών. «Το δίδαγμα που πρέπει να περάσει σε όλους είναι ότι οι τελευταίες τάσεις προστατευτισμού δεν ωφελούν κανέναν», επισήμανε ο κ. ΜακΚρίβι.

Προτεραιότητα της E.E. είναι να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση περισσότερων διασυνοριακών συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο για να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι όμιλοι που θα έχουν τις δυνάμεις να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές τους. Ηδη στο στόχαστρο του επιτρόπου ΜακΚρίβι βρίσκεται η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία πρόσφατα προέβη σε ενέργειες για να αποτρέψει μια εξαγορά από την UniCreditο.

Παράλληλα, η επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να προσδιορίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των κρατών-μελών της E.E. στο άνοιγμα και το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών. Ενας τραπεζικός λογαριασμός είναι η βασική οδός για την παροχή άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διευκόλυνση του καταναλωτή στις επιλογές του. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν την αναγκαιότητα κατάργησης των νομικών και των διαδικαστικών εμποδίων στην αλλαγή τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή