EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερη της αναμενόμενης η βιομηχανική παραγωγή

Ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον περασμένο Μάρτιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της θέσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα της αυξήσεως του βασικού της επιτοκίου τον ερχόμενο Ιούνιο. Οπως ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες η στατιστική υπηρεσία Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στα 12 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον περασμένο Μάρτιο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων που την τοποθετούσαν στο 0,3%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Μαρτίου αντιστοιχεί στο 3,8%, ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 3%. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις απόψεις εκείνων οι οποίοι είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% από το 2,5% που είναι σήμερα. Την εκτίμηση αυτή διετύπωσε χθες ο Χάουαρντ Αρτσερ, επικεφαλής του χρηματιστηριακού γραφείου Global Insight. Σύμφωνα με την Εurostat, η βιομηχανική αύξηση του μηνός Μαρτίου είναι αποτέλεσμα της αυξήσεως των επενδύσεων, η οποία εξισορρόπησε την πτώση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και άλλων αγαθών. Ωστόσο, η αύξηση των καταναλωτικών αγαθών σε ετήσια βάση είναι της τάξεως του 2,7%.

Ανοδος πωλήσεων για Wal-Μart…

Η αμερικανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου Wal-Mart Stores Inc. ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προειδοποίησε όμως ότι η ισχυρή άνοδος της τιμής των καυσίμων ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στην κερδοφορία της το δεύτερο τρίμηνο. Η άνοδος της κερδοφορίας της Wal-Mart είναι αποτέλεσμα νέων εμπορευμάτων και ιδιαιτέρως ρουχισμού, που ενίσχυσαν τις πωλήσεις της λόγω της άνοιξης. «Συνεχίζουμε να παρατηρούμε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης θα έχει αρνητικές επιδράσεις στους καταναλωτές ανά τον κόσμο κατά το δεύτερο εξάμηνο φέτος», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wal-Mart, Λι Σκοτ. Ειδικότερα, τα κέρδη της Wal-Mart αυξήθηκαν την προαναφερθείσα περίοδο στα 2,62 δισ. δολάρια ή κατά 63 σεντς ανά μετοχή από τα 2,46 δισ. δολάρια ή κατά 58 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σημειωθήτω ότι η κερδοφορία της Wal-Mart το πρώτο τρίμηνο πέρυσι διαμορφώθηκε στα 145 εκατ. δολάρια ύστερα από εφάπαξ κέρδη από τη διευθέτηση φορολογικών της υποχρεώσεων.

…Πτώση για τα νέα αυτοκίνητα

Πτώση κατά 7,3% σημείωσαν οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον μήνα Απρίλιο στο 1,27 εκατ. οχήματα, με εξαίρεση την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, η οποία παρουσίασε κέρδη, όπως αναφέρουν βιομηχανικά στοιχεία τα οποία εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα στη Φρανκφούρτη. Ανοδικές ήταν και οι πωλήσεις ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της ιαπωνικής Suzuki Motor Corp. και της νοτιοκορεατικής Ηonda Motor Co, Ltd. Η μείωση των εγγραφών νέων αυτοκινήτων στα μητρώα κυκλοφορίας αποδίδεται στις αργίες λόγω των εορτών του Πάσχα.

Συρρίκνωση κερδοφορίας

Η αυστριακή επιχείρηση πετρελαιοειδών OMV ανέφερε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου συνέβαλε στη συρρίκνωση του περιθωρίου της κερδοφορίας της το πρώτο τρίμηνο εφέτος στον κλάδο διυλίσεως. Ιδιαιτέρως το γεγονός συνδέεται με λιγότερο αποδοτικές δραστηριότητες σε εγκαταστάσεις της στη Ρουμανία. Ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της OMV σημείωσε χθες πτώση κατά 10%. Τα προ φόρων κέρδη της ΟΜV σημείωσαν άνοδο την προαναφερθείσα περίοδο κατά 12% στα 491 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή