Euronext και NYSE συζητούν την πιθανότητα συγχώνευσης

Euronext και NYSE συζητούν την πιθανότητα συγχώνευσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν για τους πιθανούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Sreet Journal, εκπρόσωποι του NYSE συναντήθηκαν κατά τις αρχές της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη με στελέχη του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext για να συζητήσουν την προοπτική τής μεταξύ τους συγχώνευσης, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών της ανταλλαγής μετοχών, της καταβολής μετρητών ή της δημιουργίας νέας εταιρείας, όπου θα είναι ίσο το ποσοστό κυριότητας των δυο πλευρών. Οπως επισημαίνουν πηγές προκείμενες στις εξελίξεις, είχε ήδη προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του NYSE Τζον Θέιν και του επικεφαλής του Euronext, Ζαν-Φρανσουά Θεοντόρ.

Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι του Euronext όπως και το Deutsche Boerse τάσσονται υπέρ της ενοποίησης των δυνάμεών τους. Αυτήν την άποψη αναμένεται να υποστηρίξουν, άλλωστε, οι μέτοχοι του Euronext στην επόμενη συνέλευση, που είναι δρομολογημένη για τις 23 Μαΐου. Το Euronext, στο οποίο υπάγονται τα Χρηματιστήρια του Παρισιού, του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών και της Λισσαβώνας, σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία του και με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο πλαίσιο συμφωνίας που ενδεχομένως να περιπλέξει μια επικείμενη συμμαχία με το Deutsche Boerse, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Boersen-Zeitung.

H επανεμφάνιση του NYSE στον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό χάρτη δεν είναι τυχαία, τονίζουν ορισμένοι αναλυτές. Το αντίπαλον δέος, ήτοι η αγορά Nasdaq, που κατέχει από τον Απρίλιο το 24,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), τυπικά δεν δύναται να αποκτήσει τον εξ ολοκλήρου έλεγχό του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη βρετανική νομοθεσία περί εξαγορών. Ωστόσο, όσο περισσότερο αυξάνει η αγορά Nasdaq το μερίδιό της στη μετοχική σύνθεση του LSE, τόσο θα αποθαρρύνεται το NYSE για την απόκτηση του ελέγχου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή