GM: Σήμερα η απόφαση για περικοπή θέσεων εργασίας στη Βρετανία

GM: Σήμερα η απόφαση για περικοπή θέσεων εργασίας στη Βρετανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα αγωνίας θα είναι η σημερινή για τους εργαζόμενους της General Motors Europe στο εργοστάσιο του Ελσμίερ Πορτ της Βορείου Βρετανίας, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση της διοίκησης σ’ ό,τι αφορά την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της βρετανικής Vauxhall, θυγατρικής της GM, ήδη εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους, ενώ εκπρόσωπος της GM Motors δήλωσε ότι «θα είναι μια δύσκολη απόφαση. Το τελικό αποτέλεσμα θα γνωστοποιηθεί αφού ενημερώσουμε πρώτα τους εργαζομένους». Οι δυο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά το αποτέλεσμα των συνομιλιών φαίνεται να έχει ήδη προεξοφληθεί καθώς οι πωλήσεις του μοντέλου κόμπακτ Opel/Vauxhall Astra παρουσιάζουν σημαντική πτώση στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της GM Europe, Καρλ-Πίτερ Φόρστερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως σχεδιάζει να καταργήσει, σχεδόν, 1.000 θέσεις εργασίας από την εν λόγω εργοστασιακή μονάδα, διαγράφοντας ουσιαστικά μια βάρδια. O ίδιος τόνισε ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν οι συνδικαλιστές για τη διασπορά των μέτρων μείωσης της παραγωγής μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών μονάδων της GM για να μην απορροφήσει τους κραδασμούς των απολύσεων μόνον το εργοστάσιο του Ελσμίερ Πορτ, δεν ήταν «ελκυστικές». Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, οι εργαζόμενοι της Vauxhall στο Ελσμίερ Πορτ πραγματοποίησαν μια «αυθόρμητη» αποχώρηση από τον χώρο εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχόλια του κ. Φόρστερ.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι των παρατηρητών του βρετανικού κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, τότε ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν και ο υπουργός Εμπορίου Αλιστάρ Ντάλινγκ θα επισκεφθούν το εργοστάσιο του Ελσμίερ Πορτ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την General Motors, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω το θέμα των απολύσεων. Οπως δήλωσε «το βασικό σημείο είναι να εξασφαλιστεί η παραγωγή του νέου Astra στην εν λόγω εργοστασιακή μονάδα».

Πράγματι, η GM αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου έτους σε ποια μονάδα θα ανατεθεί η παραγωγή του νέου Astra, που παρουσιάζει τις υψηλότερες πωλήσεις μεταξύ των μοντέλων της GM στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υποψήφια είναι πέντε εργοστάσια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου του Ελσμίερ Πορτ.

Εάν όντως αποφασιστούν οι εν λόγω απολύσεις τότε θα είναι ένα ακόμη πλήγμα όχι μόνον για τη Vauxhall αλλά και για τον βρετανικό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. H γαλλική Peugeot ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του περασμένου μηνός ότι το 2007 θα κλείσει το εργοστάσιο στο Ράιθον, δίπλα στου Κόβεντρι, κάτι που συνεπάγεται την απόλυση 2.300 ατόμων. Τέλος, η MG Rover έβαλε πέρυσι λουκέτο στο εργοστάσιο του Λόκμπριτζ, πλησίον του Μπέρμπιγχαμ, οδηγώντας στην απόλυση 6.000 υπαλλήλων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή