Επιθετική αντιπροσφορά Xstrata για Falconbridge

Επιθετική αντιπροσφορά Xstrata για Falconbridge

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα μπροστά από τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης νικελίου στον κόσμο, Inco, βρίσκεται η ελβετική Xstrata, με την επιθετική αντιπροσφορά που κατέθεσε μόλις χθες για τη Falconbridge, η οποία αποτιμά την καναδική εταιρεία εξορύξεων στα 20 δισ. δολάρια Καναδά (18,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Η Xstrata προσφέρει 52,50 δολάρια Καναδά σε ρευστό ανά μετοχή, ήτοι συνολικά 16,1 δισ. δολάρια Καναδά για τις μετοχές της Falconbridge που δεν κατέχει ακόμα. Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία, η εξαγορά θα εμπλουτίσει με νικέλιο τις δραστηριότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν χαλκό, άνθρακα, ψευδάργυρο και χρώμιο, και θα δημιουργήσει την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία ποικίλων εξορύξεων στον κόσμο, αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη και τις ταμειακές ροές της από το πρώτο έτος. Οπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Xstrata, Μικ Ντέιβις, «ο παράγοντας που επηρεάζει μια προσφορά δεν είναι τόσο οι βραχυπρόθεσμες τιμές, όσο οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφορά προσφέρει στους μετόχους της Falconbridge την ευκαιρία «να αποκομίσουν εγγυημένα κέρδη σε ρευστό χωρίς το ελάχιστο ρίσκο» και είναι «σημαντικά ανώτερη από την αναθεωρημένη προσφορά της Ιnco».

Ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι μια συμφωνία με τη Falconbridge «σχεδιαζόταν από καιρό». Η Xstrata έγινε η βασική μέτοχος της Falconbridge τον περασμένο Αύγουστο, με την απόκτηση μεριδίου 20%. Εκτοτε, η υποβολή προσφοράς για τη Falconbridge θεωρήθηκε απλώς ζήτημα χρόνου. Ωστόσο, την προσφορά κατέθεσε εν τέλει η επίσης καναδική Inco, τον Οκτώβριο. Η πρόταση της Inco αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, για να φθάσει σήμερα περίπου τα 19 δισ. δολάρια Καναδά, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η υπόθεση, ωστόσο, αποκτά και άλλες διαστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία εξόρυξης ψευδαργύρου στον κόσμο, Teck Cominco, κατέθεσε με τη σειρά της προσφορά 17,8 δισ. δολαρίων Καναδά για την εξαγορά της ίδιας της Inco, με την προϋπόθεση όμως ότι η τελευταία θα αποσύρει τη δική της προσφορά για τη Falconbridge. Η Inco απάντησε το Σάββατο, εκδηλώνοντας την πρόθεση να αναβαθμίσει τη συμφωνηθείσα προσφορά της για τη Falconbridge στα 51,17 δολάρια Καναδά ανά μετοχή σε ρευστό ή στο 0,6927 της μετοχής της Inco συν 5 σεντς Καναδά για κάθε μετοχή της Falconbridge.

Αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Inco προφανώς δεν θα μπορέσει να αντιπαρατάξει πρόταση καλύτερη από εκείνη της Xstrata, ενώ θα είναι δύσκολο και για κάποιον τρίτο να παρεισφρήσει με άλλη αντιπροσφορά, δεδομένου ότι το μερίδιο που ελέγχει σήμερα η Xstrata στη Falconbridge αποκτήθηκε αντί 28 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «για να προσφέρει άλλος παίκτης 52,50 δολάρια Καναδά ανά μετοχή θα πρέπει να πληρώσει 1,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ περισσότερα από την Χstrata».

Η προσφορά της Xstrata είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον κλάδο εξορύξεων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που φθάνουν ώς το 1995. Η μόνη μεγαλύτερη είναι η ανταγωνιστική προσφορά της Inco, που αφορά το 95% της Falconbridge, αντί του 80% της Xstrata. Η τελευταία, πάντως, θα χρηματοδοτήσει τη δική της κίνηση με νέα ομόλογα, την έκδοση των οποίων θα αναλάβουν οι Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan Chase και Royal Bank of Scotland.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή