Εφοδος της Κομισιόν σε 20 εταιρείες φυσικού αερίου

Εφοδος της Κομισιόν σε 20 εταιρείες φυσικού αερίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο στα γραφεία 20 εταιρειών φυσικού αερίου σε πέντε χώρες πραγματοποίησε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητώντας στοιχεία για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχοντας ήδη από τον Φεβρουάριο προειδοποιήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για επικείμενη λήψη μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο άνοιγμα του κλάδου στον ανταγωνισμό, η Επιτροπή ερεύνησε γραφεία εταιρειών στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Σε χωριστό ανακοινωθέν της, αποκάλυψε ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν χθες και στα γραφεία εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία.

Στις εταιρείες των πέντε προαναφερθεισών χωρών περιλαμβάνονται οι γερμανικές RWE και Ε. ΟΝ, η γαλλική Gaz de France, η αυστριακή OMV και η βελγική Fluxys, οι οποίες επιβεβαίωσαν χθες την έφοδο. Από την πλευρά της, η Επιτροπή αρνήθηκε να κατονομάσει τους στόχους της. Τόνισε, όμως, ότι έχει λόγους να πιστεύει πως οι εμπλεκόμενες εταιρείες παραβίασαν κανόνες που «απαγορεύουν περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές ή/και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, επισήμανε πάντως ότι «η έφοδος στα γραφεία μιας εταιρείας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η εταιρεία αυτή είναι ένοχη για πρακτικές ενάντιες στον ανταγωνισμό». Ο κ. Τοντ διευκρίνισε ότι, στον κλάδο φυσικού αερίου, οι υποψίες αφορούν πρακτικές περιορισμού της πρόσβασης σε αγωγούς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και την πιθανότητα υιοθέτησης πρακτικών καρτέλ από τις επιχειρήσεις, μέσω κατανομής της αγοράς. Στην ηλεκτρική ενέργεια, στο επίκεντρο βρίσκεται ο περιορισμός πρόσβασης στην αγορά χονδρικής, μέσω μακρόχρονων συμβάσεων αγοράς και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή, που έχει θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την τόνωση του ανταγωνισμού στην ενέργεια, με αφορμή τη ρωσοουκρανική κρίση των αρχών του έτους, τόνισε ότι η κίνηση είναι «το πρώτο βήμα» για την επίτευξη υγιούς ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή