Στα βήματα των Μοράλες και Τσάβες το Εκουαδόρ για έλεγχο του φυσικού πλούτου

Στα βήματα των Μοράλες και Τσάβες το Εκουαδόρ για έλεγχο του φυσικού πλούτου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΤΟ. Τα βήματα του Βενεζουελανού προέδρου Ούγκο Τσάβες και του Βολιβιανού Εβο Μοράλες στην ανάκτηση του ελέγχου του φυσικού τους πλούτου φαίνεται ότι θέλουν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Σειρά έχει το Εκουαδόρ, το οποίο ανεκάλεσε την άδεια λειτουργίας της αμερικανικής εταιρείας Occidental Petroleum, κατηγορώντας την ότι καταπατά τους όρους του συμβολαίου της. H εταιρεία δήλωσε ότι είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της και ευελπιστεί να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Χθες, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 2,35%, όταν κατέστη γνωστό ότι η διοίκηση της Occidental είχε στα κεντρικά γραφεία της συνομιλίες με αρμόδιους αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας, συνοδευόμενους από την αστυνομία.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλφρέντο Παλάσιο δεχόταν πιέσεις από οργανώσεις Ινδιάνων, που ζουν στην πλούσια σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα περιοχή του Αμαζονίου, για να εκδιώξει την αμερικανική εταιρεία. O κ. Παλάσιο κατηγορεί την Occidental ότι εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά οι ιθαγενείς δεν επωφελούνται από αυτό.

Η πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία αποτελεί και την ισχυρότερη επενδύτρια του Εκουαδόρ, έχει δεχθεί οξεία κριτική, καθιστάμενη σύμβολο του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Η εξαπίνης ακύρωση του συμβολαίου της Occidental με το Εκουαδόρ παρατηρείται μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Βολιβιανού προέδρου Εβο Μοράλες να εθνικοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές ενεργειακές πηγές της χώρας του.

Σημειωτέον ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ εντείνονται εν όψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου. H Ουάσιγκτον, τώρα, θεωρεί καταδικασμένο το Εκουαδόρ, το οποίο με αυτές τις πρωτοβουλίες του δε θα είναι σε θέση να συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

«Μας έχει απογοητεύσει η απόφαση του Εκουαδόρ, η οποία κατά τα φαινόμενα μεταφράζεται σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων μιας αμερικανικής εταιρείας», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Οι αγορές ανησυχούν μήπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες παρασύρει τους γείτονές του σε μια εκστρατεία σκλήρυνσης του κρατικού ελέγχου επί των φυσικών ενεργειακών πόρων.

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι επισημαίνουν ότι δεν ενδείκνυται να στιγματίζεται ο Ούγκο Τσάβες, θεωρούμενος ότι ευθύνεται για την απόφαση του Εκουαδόρ. Δεν λείπει το φαινόμενο να στρέφεται ένα κράτος εναντίον ξένων εταιρειών παραγωγής υπό συνθήκες υψηλών τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, το Εκουαδόρ έχει αποκλείσει την εθνικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα με την ακύρωση του συμβολαίου της Occidental θα λάβει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή