Τα σχόλια Τσένι δεν πτοούν την Gazprom για την επιλογή των εταίρων της

Τα σχόλια Τσένι δεν πτοούν την Gazprom για την επιλογή των εταίρων της

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπηρέαστη από τα πρόσφατα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, θα προχωρήσει η Gazprom στην επιλογή των εταίρων της για το πρόγραμμα ανάπτυξης της τεράστιας πηγής φυσικού αερίου Στόκμαν, στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Αυτό, τουλάχιστον, απήντησε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού μονοπωλίου, Αλεξάντερ Ριαζάνοφ, τονίζοντας ότι «στο έργο αυτό θα προσκληθούν όσοι προσφέρουν τους καλύτερους όρους». Διευκρίνισε δε ότι «η ανάμειξη αμερικανικών εταιρειών στη Στόκμαν θα παράσχει πρόσβαση στις αγορές πανίσχυρων κολοσσών, όπως οι Conoco και Chevron. Ωστόσο, σήμερα μπορούμε να υλοποιούμε έργα χωρίς πολλούς εταίρους, καθώς διαθέτουμε τη χρηματοοικονομική και την τεχνική δυνατότητα. Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε, ώστε να παραγάγουμε το πρώτο φυσικό αέριο το 2011».

Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες συγκαταλέγονται στους υποψήφιους εταίρους της Gazprom για τη Στόκμαν, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί επενδύσεις άνω των 20 δισ. δολαρίων, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Οι λοιποί υποψήφιοι είναι η γαλλική Total και οι νορβηγικές Statoil και Hydro. Η απάντηση του κ. Ριαζάνοφ αφορά τις κατηγορίες που διατύπωσε στις 4 Μαΐου ο κ. Τσένι κατά της Μόσχας, ότι παρουσιάζει «έλλειμμα δημοκρατίας» και χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό της ως «εργαλεία χειραγώγησης ή εκβιασμού». Απάντηση έδωσε και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Βίκτορ Χριστένκο, τονίζοντας ότι «ήλθε η ώρα να αναγνωρίσει η Δύση την αυξανόμενη αυτάρκεια της Ρωσίας και να παραδεχθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί». Η Gazprom έχει με σαφήνεια γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για αναβάθμιση του ρόλου της στη Δύση. Αντίστοιχες βλέψεις εκφράζει, ωστόσο, και η υπ’ αριθμόν 1 πετρελαϊκή της Ρωσίας, LUKOIL. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, αποκάλυψε χθες ότι η εταιρεία «αναζητεί περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο της διύλισης και της λιανικής πώλησης». Στόχος είναι «η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας στη διύλιση, στην Ευρώπη, κατά 15-16 εκατ. τόνους ετησίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή