H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πληθωριστική υστερία των επενδυτών που πυροδοτήθηκε από το άλμα του πληθωρισμού στην Αμερική, έπληξε χθες τα χρηματιστήρια και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. H Wall Street, η Main Street, η Πενσυλβάνια Αβενιου ανησυχούν. Οι ανησυχίες επανήλθαν ξανά χθες στην επιφάνεια, δίδοντας υπόσταση στα «απαισιόδοξα» σενάρια. Παράλληλα και τα υπόλοιπα δυσμενή οικονομικά στοιχεία άναψαν το «πράσινο φως» για ρευστοποιήσεις. H χθεσινή εικόνα του πληθωρισμού προκάλεσε ένα μικρό πανικό. Οι επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη φοβούνται τις ενδείξεις αυτές.

Τόσο ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ο Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Και ο δείκτης Nasdaq με τις μετοχές των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υπέφερε. Αντίθετα, το δολάριο πέτυχε σημαντική ανάκαμψη έναντι όλων των νομισμάτων.

Ο κίνδυνος των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύθηκε από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Απρίλιο αυξήθηκε αλματωδώς κατά 0,6% εξ αιτίας του άλματος της τιμής της βενζίνης. H επιδείνωση αυτή του πληθωρισμού στην Αμερική επανέφερε τους φόβους ότι η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων θα εξαναγκάσει τη FED να συνεχίσει τον τρέχοντα κύκλο των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Παράλληλα και το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4% τον Απρίλιο έδωσε ώθηση στα σενάρια για τα επιτόκια του ευρώ.

Η φυγή των επενδυτών από τις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, με συνέπεια τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τριών ετών. H Ευρώπη της ONE πληρώνει ακριβά και το τίμημα του ισχυρού ευρώ, δεδομένου ότι εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη και λόγω της εξάρτησης των βιομηχανιών από τις εξαγωγές. H Φρανκφούρτη δοκιμάστηκε σκληρά καθώς ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips υποχώρησε κλείνοντας με πτώση 199,20 μονάδων (- 3,40%). Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης των blue chips FTSE-100 έχασε 170,7 μονάδες (- 2,92%) και στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με πτώση 161,38 μονάδων (- 3,18%). Παράλληλα, το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία και όσο οι προοπτικές των τιμών του πετρελαίου παραμένουν αβέβαιες λόγω της επικίνδυνης αστάθειας στην ισορροπία προσφοράς/ζήτησης του αργού, τόσο εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις καταναλωτικές δαπάνες. Ολα αυτά… Ομως, στην πλειοψηφία τους οι 11 από τις 20 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι ο τρέχων ανοδικός κύκλος έκλεισε την περασμένη Τετάρτη με την τελευταία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 5,0%. Οι 11 αυτές τράπεζες είναι: H BNP Paribas, η CIBC World Mrkts, η Countrywide Fin, η Credit Suisse, η Deutcshe Bank, η Dresdner, η Goldman Sachs, η Merrill Lynch, η Mizuho Securities, η Nomura Securities και η UBS. Οι υπόλοιπες εννέα προβλέπουν ότι ο κύκλος θα συνεχισθεί με περισσότερες αυξήσεις και τα αμερικανικά επιτόκια θα τερματίσουν στα επίπεδα του 5,5%.

Συγκεκριμένα (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι προβλέψεις των 20 τραπεζών:

Η Bank of America προβλέπει τα αμερικανικά επιτόκια να κλείνουν τον τρέχοντα κύκλο στην επόμενη συνεδρίαση της FED, στις 29 Ιουνίου, με μια ακόμη αύξηση κατά 0,25% στα επίπεδα του 5,25%. H Barclays προβλέπει αυξήσεις κατά 0,25% και στις δύο συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Αυγούστου, και τον κύκλο να κλείνει με επιτόκια στο 5,5%. H Bear Stearns προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μία κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. H BNP Paribas εκτιμά ότι ο κύκλος έκλεισε. H CIBC World Mrkts συμμερίζεται την ίδια εκτίμηση. H Countrywide Fin, ομοίως, ότι ο κύκλος έκλεισε. H Credit Suisse, επίσης, συμφωνεί ότι ο κύκλος έκλεισε. H Daiwa Securities δίδει για τα αμερικανικά επιτόκια συνολική αύξηση στο 5,5%, χωρίς να προσδιορίζει το πότε.

Η Deutcshe Bank εκτιμά ότι ο κύκλος έκλεισε. H Dresdner συμμερίζεται την ίδια εκτίμηση. H Goldman Sachs συμφωνεί, επίσης, ότι ο κύκλος έκλεισε. H HSBC προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μια κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. H J.P. Morgan προβλέπει παύση τους επόμενους μήνες και αύξηση ξανά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. H Lehman Brothers προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μια κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. H Merrill Lynch συντάσσεται με την πλειοψηφία, θεωρώντας ότι ο κύκλος έκλεισε. H Mizuho Securities, επίσης. H Morgan Stanley προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, όμως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. H RBS Greenwich Capital προβλέπει να κλείνει ο κύκλος με μια ακόμη αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Η Nomura Securities θεωρεί ότι ο κύκλος έκλεισε. Τέλος, και η UBS προβλέπει ότι ο κύκλος έκλεισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή