Στα ύψη δεκαπενταετίας το έλλειμμα της Ιταλίας

Στα ύψη δεκαπενταετίας το έλλειμμα της Ιταλίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδά του, τουλάχιστον από το 1991, διογκώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ιταλίας με τον υπόλοιπο κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙSΤΑΤ), το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,079 δισ. ευρώ, διπλασιαζόμενο έναντι των 4,500 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οπως επισήμανε η ISTAT, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος των εισαγωγών ενέργειας, το οποίο αυξήθηκε κατά 62,5% σε ετήσια βάση. Η χώρα καλύπτει με εισαγωγές σχεδόν το 100% των ενεργειακών αναγκών της. Εξαιρουμένων αυτών, θα παρουσίαζε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 4,312 δισ. ευρώ.

Η ιταλική οικονομία υφίσταται το πλήγμα όχι μόνο της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών, αλλά και της μείωσης της ανταγωνιστικότητας. Η στάσιμη παραγωγικότητα και η αύξηση του εργατικού κόστους επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα επί σειρά ετών. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ιταλίας οφείλεται κυρίως στην ενέργεια, τους τελευταίους μήνες. Ομως, η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και του απολεσθέντος μεριδίου στην αγορά». Αυτό καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος κληρονομεί μια οικονομία που απέτυχε το 2005 -για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια- να αναπτυχθεί. Το 2004, η Ιταλία παρουσίασε το πρώτο εμπορικό έλλειμμά της σε μια δεκαετία. Το 2005, οι καθαρές εξαγωγές ώθησαν πτωτικά τους ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια και τον Μάρτιο η Ιταλία κατέγραψε το όγδοο συναπτό μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα. Σημειωτέον ότι, τη δεκαετία 1995-2005, το ιταλικό μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές συρρικνώθηκε από 4,6% σε 2,7%. Το ίδιο διάστημα, το αντίστοιχο γαλλικό μειώθηκε από 5,7% σε 4,9% και το γερμανικό αυξήθηκε από 10,3% σε 11,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή