Στα χαμηλά πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο

Στα χαμηλά πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ των τελευταίων 5 εβδομάδων, κοντά στα επίπεδα των 68 δολαρίων το βαρέλι, υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Οι ενδείξεις ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας πυροδοτεί άνοδο του πληθωρισμού και διαβρώνει τη ζήτηση στην υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτρια χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, ωθούσε το απόγευμα την τιμή του Brent κατά 27 σεντς χαμηλότερα, στα 68,77 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν την ίδια ώρα κατά 14 σεντς χαμηλότερα, στα 68,55 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτική πορεία

Παρά τη σταθεροποίηση των υπόλοιπων αγορών, οι πετρελαϊκές διατήρησαν και χθες την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, που οδήγησε τις τιμές ακόμα πιο μακριά από το ιστορικό ρεκόρ των 75,35 δολαρίων της 24ης Απριλίου. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «διάλειμμα», μια «παρατεταμένη διόρθωση» στο ράλι που έχει εκτινάξει το κόστος του βαρελιού από τα 20 δολάρια των αρχών του 2002. Στις ΗΠΑ, από την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 4 δολάρια, ήτοι περίπου κατά 5%. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η τιμή του αργού αυξήθηκε λόγω πραγματικών και δυνητικών προβλημάτων στον εφοδιασμό από το Ιράκ, τη Νιγηρία και το Ιράν και μόνον η πτώση της ζήτησης θα μπορούσε να διακόψει το ράλι. Σήμερα, «οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών και μεταφράζονται για πρώτη φορά έπειτα από μήνες σε προειδοποίηση για τα επίπεδα της ζήτησης».

Στην τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, την Ιαπωνία, έρευνα του «Ρόιτερς» έδειξε χθες ότι οι υψηλές τιμές ασκούν πιέσεις στα κέρδη των εταιρειών, οι οποίες επιχειρούν να περάσουν το ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές. Και στις ΗΠΑ, η ζήτηση για αργό και προϊόντα πετρελαίου μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι υψηλές τιμές της βενζίνης προκάλεσαν περιορισμό της χρήσης κατά 1,9%. Η όποια μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, ωστόσο, μάλλον προσωρινό φαινόμενο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Το ανακοινωθέν του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ φαίνεται να το συνειδητοποιεί αυτό, όπως γίνεται σαφές στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ στο τέλος της διήμερης συνόδου τους στο Αμμάν της Ιορδανίας. Επικαλούμενοι τη διεθνή κατάσταση, οι υπουργοί κάλεσαν για αύξηση του ποσοστού των πετρελαϊκών εσόδων που επανεπενδύεται στην έρευνα όχι μόνο για πετρέλαιο, αλλά και για φυσικό αέριο, τονίζοντας πως οι χώρες τους θα πρέπει να αναπτύξουν στο έπακρο τις δυνατότητες παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή