Σταϊνμπρούεκ: Η Γερμανική οικονομία δεν κινδυνεύει από το ισχυρό ευρώ

Σταϊνμπρούεκ: Η Γερμανική οικονομία δεν κινδυνεύει από το ισχυρό ευρώ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πέερ Σταϊνμπρούεκ, εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εντός και εκτός Γερμανίας.

«Ο αντίκτυπος από την άνοδο του ευρώ μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμπρούεκ στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο. «Αναφορικά με τις εισαγωγές καυσίμων, αυτές έχουν καταστεί φθηνότερες λόγω ακριβώς αυτής της ανόδου».

Ωστόσο, την Τετάρτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είχε διαφορετική προσέγγιση, τονίζοντας ότι η ανοδική πορεία του νομίσματος πιθανώς να πλήξει τις εξαγωγές. H γερμανική οικονομία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια για να πυροδοτήσει την ανάπτυξη και να αντισταθμίσει την ασθενική εγχώρια ζήτηση. Επίσης, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρώ, το οποίο προσφάτως είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ προς το δολάριο. Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια υπογράμμισε ότι οι συγκρατημένες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι προτιμότερες, απηχώντας και τις απόψεις της Ομάδας των Επτά.

Από μέρους του, ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του ερευνητικού οικονομικού ινστιτούτου της Γερμανίας IMK, απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) να δηλώσει την ετοιμότητά της, ώστε, εάν παραστεί ανάγκη, να αποτρέψει την οποιαδήποτε περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου. «H EKT θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει», υπογράμμισε ο κ. Χορν, «κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να κατευναστούν οι αγορές και να αποθαρρυνθούν οι κερδοσκόποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή