H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άρνηση του υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου να κατονομάσει την Κίνα ότι «χειραγωγεί» την ισοτιμία του γουάν έχει πυροδοτήσει οργή και αγανάκτηση. O Αμερικανός υπουργός χθες, ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, ομολόγησε ότι είναι «δυσαρεστημένος» με το Πεκίνο επειδή «δεν προωθεί την ευλυγισία του γουάν» και δεν «χαλαρώνει» το συναλλαγματικό καθεστώς. Ωστόσο, ο Τζον Σνόου επικρίνεται ότι απλώς «είναι ένας υπουργός που κραυγάζει, αλλά δεν δαγκώνει»!!! H ομολογία αυτή Αμερικανού υπουργού ήταν η αφορμή να πυροδοτηθούν πωλήσεις δολαρίων, με συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα να χάσει τα κέρδη του.

Η επίμαχη απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην εξαμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, να μην κατονομάσει το Πεκίνο ότι «χειραγωγεί» την ισοτιμία γουάν/δολαρίου, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αξίζει να επισημανθεί ότι το αμερικανικό Κογκρέσο στην πλειοψηφία του θεωρεί ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει να «χειραγωγεί» την ισοτιμία του νομίσματός της για εμπορικά οφέλη και να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.

Το Κογκρέσο θεωρεί ότι η Κίνα διατηρεί τεχνικά υποτιμημένο το γουάν έναντι του δολαρίου, αφού επιτρέπει μόνο την ελεγχόμενη ημερήσια διακύμανση κατά 0,3%, με συνέπεια να πλήττονται οι αμερικανικές βιομηχανίες και να χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας. Τώρα 80 επιχειρηματικοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν κορυφώσει την κριτική τους κατά της πολιτικής του Πεκίνου, υποστηρίζοντας πως το υποτιμημένο γουάν τούς έχει πλήξει θανάσιμα. Οι Αμερικανοί βιομηχάνοι και αρκετοί πολιτικοί του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι το γουάν έπρεπε να ανατιμηθεί έως και 40%(!!!) έναντι του δολαρίου.

Να επισημανθεί ότι κατά βάθος επιθυμούν από το Πεκίνο να καταργήσει το υπάρχον συναλλαγματικό καθεστώς σύνδεσης αμερικανού δολαρίου/γουάν, ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου, με στόχο το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του.

Ηδη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για να καταπραΰνει την οργή της Ουάσιγκτον επέτρεψε μέσω της «ελεγχόμενης διακύμανσης» που εφαρμόζει πλέον το Πεκίνο, τη μεγαλύτερη διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου. Ετσι, για πρώτη φορά το κινεζικό νόμισμα ανατιμήθηκε σε ποσοστό 1,01% μετά την επίσημη κατά 2,1% ανατίμησή του τον περασμένο Ιούλιο. Απλώς, η τράπεζα διεύρυνε την κλίμακα της διακύμανσης +/-0,3% του γουάν έναντι του δολαρίου, που εφαρμόζει επί ημερησίας βάσεως, με βάση τη μέση ημερήσια ισοτιμία.

Οι κινεζικές νομισματικές αρχές δείχνουν πλέον ότι δεν επιθυμούν μόνον να «φαίνονται ότι», αλλά και πως κινούνται ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των δυτικού τύπου χρηματο-οικονομικών αγορών, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να έχει αναλάβει τον βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. O αμερικανοτραφής σπουδαίος τραπεζίτης Zhou Xiaochuan «μιλάει τη γλώσσα» των δυτικών ομολόγων του με πρωτοφανή επιτυχία.

Το νέο καθεστώς «ελεγχόμενης διακύμανσης», που εφαρμόζει το Πεκίνο από την 21η Ιουλίου του περασμένου έτους, δίνει στην Κίνα μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του νομίσματός της από την ίδια την κεντρική της τράπεζα. Με το νέο συναλλαγματικό καθεστώς το Πεκίνο έχει προσδέσει την ισοτιμία του γουάν σε ένα καλάθι νομισμάτων που το συνθέτουν κυρίως το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και το νοτιοκορεατικό won. Παράλληλα, έχει καθιερώσει μια ιδιαίτερα μικρή διακύμανση +/-0,3% του γουάν έναντι του δολαρίου, επί ημερησίας βάσεως, με βάση τη μέση ημερήσια ισοτιμία. Ομως, έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων έχει επιτρέψει μια σημαντικά μεγαλύτερη διακύμανση του γουάν κατά +/-3,0% επί ημερησίας βάσεως.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, έχουν καταθέσει εδώ και ένα χρόνο στη Γερουσία νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται δασμοί ύψους 27,5% εν είδει τιμωρίας σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αν η Κίνα δεν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες μιας «δεύτερης» ανατίμησης του γουάν, το οποίο όμως παίρνει συνεχείς αναβολές έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης Μπους προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Πεκίνο να «συμμορφωθεί».

Οι πιέσεις προς τούτο του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Τιμ Ανταμς απορρέουν από τις συζητήσεις που είχε με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ήτοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. O Zhou Xiaochuan έχει σηκώσει στους ώμους του τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς. H διαβεβαίωσή του πως το Πεκίνο θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει ότι θα απελευθερώσει τις ροές κεφαλαίων και ότι θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διακύμανση του γουάν έναντι του δολαρίου, παίζουν σοβαρά στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή