Δυσκολεύουν συγχωνεύσεις οι πολιτιστικές διαφορές

Δυσκολεύουν συγχωνεύσεις οι πολιτιστικές διαφορές

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι τόσο αποφασισμένοι νασφυρηλατίσουν μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όσο ο Αλεσάντρο Προφιούμο, ο φιλόδοξος Ιταλός τραπεζίτης, ο οποίος πέρυσι ανέλαβε τα ηνία της HVB, της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Γερμανίας. Καθώς αναφέρεται στις διασυνοριακές «επιδρομές» της τράπεζάς του, του ομίλου Unicredit, ο κ. Προφιούμο παραδέχεται ότι σκόνταψε σε πεπαλαιωμένες πολιτιστικές διαφορές.

«Οι Ιταλοί είναι θερμοί και πιο συναισθηματικοί, οι Γερμανοί είναι πιο ορθολογιστές», εκμυστηρεύεται σε κάποια συνέντευξη Τύπου στην έδρα της UniCredit, στο Μιλάνο. «Ενας συνδυασμός αυτών των δύο χαρακτήρων θα ήταν ό,τι το καλύτερο», λέει ο κ. Προφιούμο.

Οι πολιτιστικές διαφορές που χωρίζουν Μιλάνο καί Μόναχο κατέστησαν τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων περισσότερο δύσκολη από ό,τι ανέμενε. Τους επόμενους μήνες μετά την οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας, αρκετά εξέχοντα τραπεζικά στελέχη της HVB αποχώρησαν διότι, όπως λέει ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας αυτής, οι Ιταλοί χαρακτήρισαν τον γερμανικό τρόπο εργασίας αυταρχικό.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα όπου η προσφορά του κ. Προφιούμο να ιδρύσει μια πανευρωπαϊκή τραπεζική αυτοκρατορία προσέκρουσε σε αφάνταστες δυσκολίες. Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε δριμύτατα στα σχέδια της UniCredit να συγχωνευθεί με μία πολωνική τράπεζα, η οποία ελεγχόταν από την ανταγωνιστική της τράπεζα HVB. H κυβέρνηση της Βαρσοβίας εκάμφθη τελικώς μόνον όταν ο κ. Προφιούμο συμφώνησε να πουλήσει περί τα 200 υποκαταστήματα και να αλλάξει το όνομα της άλλης τράπεζας.

Οι ευχάριστες ειδήσεις της UniCredit είναι ότι η κερδοφορία της είναι ανοδική και η χρηματιστηριακή της αξία ανεβαίνει. Προσφάτως η UniCredit ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε άνοδο κατά 20%, μετά την εξαγορά της HVB πέρυσι. Η ανοδική πορεία της κερδοφορίας της ενισχύθηκε από προμήθειες από τον κλάδο της λιανικής πιστωτικής και από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Τα καθαρά της κέρδη διεμορφώθησαν το προαναφερθέν διάστημα μεταξύ 1,36 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ, από το 1,33 δισεκατομμύριο ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως ανέφερε σε ανακοινωθέν που εξέδωσε στο Μιλάνο. Τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο εφέτος σημείωσαν άνοδο κατά 15% και έφθασαν τα 5,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Προφιούμο έκανε μια αποφασιστική κίνηση εξαγοράζοντας την HVB, μια βαυαρική τράπεζα η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Hypovereinsbank. Για την εξαγορά της κατέβαλε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσω της εξαγοράς της HVB η UniCredit απέκτησε τον έλεγχο καί της Bank of Austria, η οποία έχει ακόμη εντονότερη παρουσία στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Προς έκπληξη των αναλυτών, η γερμανική κυβέρνηση δεν έκανε εκτενή λόγο για την εξαγορά αυτή, παρόλο ότι οι επίσημοι εξέφρασαν υποψίες την προηγηθείσα χρονιά αναφορικά με φημολογία για την εξαγορά της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, εκ μέρους της Citigroup.

Μία ομάδα αναλυτών εξαίρει τον χαρακτήρα του κ. Προφιούμο. «Είναι ένας από τους Ιταλούς τραπεζίτες της παλιάς γενιάς, ο οποίος συγκατανεύει χωρίς να λέει πολλά». Για άλλες, όμως, ευρωπαϊκές εταιρείες που διακατέχονται από την επιθυμία να επεκταθούν πέραν των εθνικών τους συνόρων, η εμπειρία του κ. Προφιούμο αποδεικνύει ότι η ίδρυση μιας πανευρωπαϊκής αυτοκρατορίας εξακολουθεί να έχει την ανάγκη της τύχης, του οίστρου και παχυδερμίας.

Η αναβίωση του προστατευτισμού στην Ευρώπη, η οποία έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στον ενεργειακό τομέα, με τη Γαλλία και την Ισπανία να προσπαθούν να καταπνίξουν τις εξαγορές πρώην κρατικών επιχειρήσεων, δεν έθιξε και τόσο πολύ τον τραπεζικό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον επηρέασε.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή κατά την οποία η UniCredit πρότεινε την εξαγορά της βαυαρικής HVB, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προσπαθούσε να παρεμποδίσει την εξαγορά μιας ιταλικής τράπεζας από τον ολλανδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο ABN AMRO. O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτσιο, τελικώς παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και έτσι οι διαπραγματεύσεις προς εξεύρεση συμφωνίας συνεχίζονται.

«Στενοχωρήθηκα για το επεισόδιο αυτό», λέει ο κ. Προφιούμο, τονίζοντας ότι ο κ. Φάτσιο είχε υποστηρίξει την εξάπλωση της UniCredit στο εξωτερικό. Οι αντιρρήσεις δεν τελειώνουν, όμως, εδώ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία της στις προσπάθειες της γαλλικής κυβερνήσεως να αποτρέψει την προσφορά της εξαγοράς της γαλλικής επιχειρήσεως κοινής ωφελείας, της εταιρείας φυσικού αερίου Suez, από την ιταλική Εnel.

Εάν επιθυμείτε να γνωρίσετε τις φιλοδοξίες του κ. Προφιούμο, τότε δεν έχετε παρά να τον ρωτήσετε να σας αφηγηθεί τις εμπειρίες του από τη UniCredit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή