Ετοιμάζεται ο νέος χρηματιστηριακός χάρτης

Ετοιμάζεται ο νέος χρηματιστηριακός χάρτης

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουν την εβδομάδα που έρχεται οι μέτοχοι της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, της Euronext, την ανακοίνωση των σχεδίων της για τη διάθεση ή την ανταλλαγή ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της και τη συγχώνευσή της με κάποια άλλη εταιρεία του κλάδου. Δεν θα είναι, δε, μόνον οι μέτοχοι της Euronext που θα περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις αλλά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα, για την οποία οι ενέργειες αυτές θα σημάνουν σημαντικές αλλαγές.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ανακατατάξεων σε επίπεδο διεθνών χρηματιστηριακών αγορών προοιωνίζονται ραγδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες, καθώς λαμβάνουν τη μορφή… ντόμινο.

Για την ίδια την Euronext, την εταιρεία στην οποία ανήκουν οι χρηματιστηριακές αγορές του Παρισιού, του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών, της Λισσαβώνας και της αγοράς παραγώγων Εurοnext.Life του Λονδίνου, οι ανακατατάξεις του είδους αυτού -σε επίπεδο σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου της και συγχωνεύσεων- δεν αποτελούν κάτι το νέο. Η ίδια άλλωστε είναι προϊόν συγχώνευσης και το επιχειρηματικό μοντέλο της έχει στεφθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία. Αυτό στηρίζεται σε ένα «ομοσπονδιακό» σύστημα διοίκησης, που επέτρεψε την ένταξη των διαφορετικών χρηματιστηριακών αγορών σε μία ενιαία πλατφόρμα συναλλαγών.

Η διαφύλαξη του μοντέλου αυτού συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες της Euronext, καθώς μελετά τα επόμενα αναπτυξιακά βήματά της και αυτός θεωρείται ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις της διοίκησής της με αυτήν της Deutsche Boerse, της εταιρείας της χρηματιστηριακής αγοράς της Φρανκφούρτης, δεν είχαν μέχρι στιγμής αίσιο τέλος. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Euronext δεν είχε το τελευταίο διάστημα επαφές μόνον με την Deutsche Boerse αλλά και με τη NYSE, την αγορά της Νέας Υόρκης.

Το γεγονός ουδεμία έκπληξη προκαλεί. Κάθε άλλο μάλιστα… μετά την εκπληκτική, αλλά και κίνηση-έκπληξη, της έτερης, μεγάλης αγοράς που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, της Nasdaq, να αποκτήσει… συστηματικά σχεδόν το 24% της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου, μια κίνηση της NYSE ήταν απολύτως αναμενόμενη.

Τι ωθεί όμως τις αμερικανικές αγορές στην υλοποίηση επεκτατικών σχεδίων με επίκεντρο την Ευρώπη; Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν στην επιθυμία τους να συνεχίσουν να επωφελούνται από τις εισαγωγές και τη διαπραγμάτευση μετοχών αμερικανικών εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών στρέφεται τα τελευταία χρόνια σε άλλα χρηματιστήρια, κυρίως αυτό του Λονδίνου. Η προτίμησή τους αυτή συνδέεται με τον αυστηρό αμερικανικό νόμο Sarbanes- Oxley Act, ο οποίος ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς και των λογιστικών ατασθαλιών αλλά και της διαφάνειας των κινήσεων των μετοχών των εισηγμένων. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι έχει αποθαρρύνει πολλές εταιρείες από το να προτιμήσουν την εισαγωγή τους στις αγορές της Νέας Υόρκης και μάλιστα τελευταίως συζητείται έντονα και η πιθανότητα ή και η ανάγκη της μεταρρύθμισής του! Αλλοι λόγοι, για τους οποίους οι αμερικανικές αγορές στρέφονται στην Ευρώπη, είναι οι συνήθεις και προφανείς, όπως η ένταση του ανταγωνισμού, η αξιολόγηση των περιθωρίων τους κέρδους και των αποδόσεών τους, η αναζήτηση μεγαλύτερης επενδυτικής βάσης κ.ο.κ.

Η εικόνα όμως από την ευρωπαϊκή αγορά των χρηματιστηριακών αγορών είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτήν, για την οποία μας προϊδεάζει η… εμπλοκή τριών ή τεσσάρων μεγάλων εταιρειών, όπως είναι οι NYSE, Nasdaq, London Stock Exchange, Deutsche Boerse και Euronext. Η τελευταία είδηση αφορά στο θέμα το οποίο ανέκυψε προχθές στο Μιλάνο, όταν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες, μέτοχοι της εταιρείας του χρηματιστηρίου Borsa Italiana, εναντιώθηκαν στα σχέδια για την εισαγωγή της στην αγορά. Ενναλακτικά, ενδέχεται να διατεθεί πακέτο μετοχών της σε «στρατηγικό επενδυτή». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη, τα τελευταία 24ωρα, ανατέθηκε στην επενδυτική τράπεζα Mediobanca η αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών της Borsa Ιtaliana.

Σε αυτές εκτιμάται πως θα μπορούσε να συγκαταλέγεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά πακέτου μετοχών της από τη Euronext ή, ακόμη, και από αυτές τις αγορές του Λονδίνου (LSE) ή της Φρανκφούρτης!

Στην ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία ενδέχεται να εμπλακούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι αγορές για την εισαγωγή και τη διαπραγμάτευση μετοχών εταιρειών «υψηλής αναπτυξιακής προοπτικής», τις οποίες ίδρυσαν και λειτουργούν ως θυγατρικές τους τα τελευταία χρόνια οι LSE, Euronext και Deutsche Boerse! Πρόκειται αντιστοίχως για τις αγορές AIM, Alternext (που λειτουργεί στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο) και Entry Standard. Η επιτυχία των αγορών αυτών είναι μέχρι στιγμής τόσο σημαντική όσο δυναμικές χαρακτηρίζονται και οι εταιρείες που εισάγονται σε αυτές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνον η ΑΙΜ υποδέχθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο 519 εταιρείες εκ των οποίων οι 120 ξένες, που άντλησαν συνολικά περί τα 6,4 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτουμε αποδεικνύουν όχι μόνον ότι η αγορά των… αγορών έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ότι πρόκειται για μια τάση που ενδέχεται να γίνει πιο έντονη, οδηγώντας τα επόμενα χρόνια στον εκ νέου σχεδιασμό του χρηματιστηριακού χάρτη της Ευρώπης – και όχι μόνον της Δυτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή