Στους μετόχους η τελική απόφαση

Στους μετόχους η τελική απόφαση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλέον την τελική απόφαση θα λάβουν οι μέτοχοι της Arcelor S.A. και η Mittal Steel καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τους γοητεύσει, κάτι, άλλωστε, που αποδεικνύεται από την τελευταία επιθετική πρόταση που υπέβαλε για την εξαγορά της πρώτης, ύψους 25,8 δισ. ευρώ, σε μετοχές και μετρητά. Ουσιαστικά είναι μια προσφορά κατά 34% μεγαλύτερη της προηγουμένης που περιοριζόταν στα 18,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος των μετοχών των δύο εταιρειών έτσι όπως καταγράφηκαν την Πέμπτη, στις 18 Μαΐου. Με άλλα λόγια, η Mittal προσφέρει για κάθε μετοχή της Arcelor 37,74 δολάρια, ενώ η τιμή κλεισίματος της Πέμπτης έφθανε μόνον τα 32 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την εβδομάδα οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου άνοιξαν τον δρόμο για να προχωρήσει η ινδική Mittal στην εξαγορά της Arcelor. Και η Mittal είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της. «Είμαστε απολύτως δελεασμένοι από αυτήν την προσφορά», δήλωσε ο Φρανσουά ντε Ραμπουτέ της Cholet Dupont, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 2,3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Αrcelor.

Αλλά και η ήδη κορυφαία Mittal είναι δελεασμένη από την προοπτική της απόκτησης του ελέγχου της Arcelor που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, καθώς εάν τελικά επιτύχει τον στόχο της, θα αποκτήσει τον έλεγχο του 10% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, υπερβαίνοντας κατά το τριπλάσιο το μέγεθος του πλησιέστερου ανταγωνιστή της, όπως επισημαίνεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Mittal τόνισε πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω τροποποιήσεις της προτάσεώς της συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος της Arcelor. Επιπροσθέτως, ο ινδικός κολοσσός προσεφέρθη να μειώσει στη νέα εταιρεία τα δικαιώματα ψήφου της οικογενείας του ιδρυτού Λακσμί Μιτάλ σε μία ψήφο ανά μετοχή. Ανάλογη προσφορά είχε διατυπωθεί και προ ολίγων μηνών, με τη διοίκηση της Mittal να προσφέρει τη μείωση των δικαιωμάτων ψήφου για τις μετοχές κατηγορίας Class B από δέκα σε δύο ψήφους ανά τεμάχιο.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων στο Λουξεμβούργο, καθώς η διοίκηση της Arcelor καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποτρέψει αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτο, δηλαδή την επικράτηση της Mittal ως μνηστήρα της. Στις 12 Μαΐου, εν τω μεταξύ, η Arcelor ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επαναγορά, τουλάχιστον, του ενός τετάρτου των μετοχών, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση στόχευε να διασφαλίσει την έγκριση του 50% των μετόχων της για την αποπεράτωση αυτού του προγράμματος. Οταν αποκαταστάθηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών των δυο εταιρείων -δεδομένου ότι είχε ανακληθεί κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης της νέας προσφοράς της Mittal-, η μετοχή της Arcelor παρουσίαζε άνοδο μέχρι και 12,97% ενώ αυτή του ινδικού κολοσσού υποχωρούσε κατά 1,98%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή