Υποψήφια εταίρος της Gazprom στη Σιβηρία φιλοδοξεί να γίνει η ΕΝΙ

Υποψήφια εταίρος της Gazprom στη Σιβηρία φιλοδοξεί να γίνει η ΕΝΙ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της γερμανικής Ε.ΟΝ ως υποψήφιας εταίρου της Gazprom για την ανάπτυξη πηγής φυσικού αερίου στη Σιβηρία φιλοδοξεί να καταλάβει η ιταλική ΕΝΙ, προσφέροντας για τον σκοπό αυτό περιουσιακά της στοιχεία στο ρωσικό μονοπώλιο. Η είδηση προέρχεται από τη ρωσική εφημερίδα «Vedomosti», η οποία έφερε χθες κύκλους προσκείμενους στην ΕΝΙ να αποκαλύπτουν ότι ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος επιδιώκει είσοδο στον κλάδο παραγωγής ενέργειας της Ρωσίας, εξασφαλίζοντας μερίδιο 25% στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων της περιοχής Γιούζνο-Ρούσκογιε, όπου ήδη συμμετέχει η γερμανική ΒΑSF.

Η Gazprom, υπ’ αριθμόν 1 παραγωγός φυσικού αερίου του κόσμου, σχεδίαζε να μοιράσει επί ίσοις όροις τη Γιούζνο-Ρούσκογιε μεταξύ των BASF και Ε.ΟΝ, όμως προς το παρόν μόνο η BASF έχει καταθέσει αρκετά ελκυστική, για την Gazprom, προσφορά περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι συνομιλίες με την Ε.ΟΝ έχουν μείνει στάσιμες. Σύμφωνα με τη «Vedomosti», ο επικεφαλής της ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι, θα συζητήσει το θέμα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε συνάντησή τους τον Ιούνιο, ενδέχεται δε να καλέσει την Gazprom να συμμετάσχει στα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου της ΕΝΙ και τα περιουσιακά στοιχεία της σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια -για τα οποία οι δυο πλευρές απέφυγαν να σχολιάσουν- η Gazprom εξασφαλίζει αύξηση της συμμετοχής της στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ομως, μια άλλη εξέλιξη ενδεχομένως να προοιωνίζεται περαιτέρω κινήσεις εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας. Η βρετανική ενεργειακή Centrica ανακοίνωσε χθες ότι έχει απολέσει προς το παρόν φέτος 350.000 πελάτες, μετά την αύξηση των τιμών της κατά 22% τον Μάρτιο. Οι απώλειες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η Centrica αποκάλυψε επίσης ότι η μονάδα διανομής ενέργειάς της, British Gas Residential Energy, θα παρουσιάσει ζημία το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος συνέχισαν να αυξάνονται και μετά την ανατίμηση.

Η είδηση προκάλεσε υποχώρηση της τιμής μετοχής της Centrica στο ναδίρ τετραμήνου, κάτι που -αν συνεχισθεί- εικάζεται ότι θα φέρει τάχιστα προσφορά εκ μέρους της Gazprom, η οποία ούτως ή άλλως έχει εκδηλώσει προθέσεις εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή