ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκη για «κώδικα συμπεριφοράς» στον κλάδο των hedge funds

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στον ατίθασο κλάδο κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ή ευρύτερα γνωστών ως hedge funds επισήμανε ανώτατο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας στη Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και της γερμανικής της έκδοσης Financial Times Deutschland. O Ενγκάρ Μέιστερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης, προειδοποίησε πως πρέπει να υιοθετηθούν απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια μελλοντική καταστροφή σε έναν κλάδο που, εν τω συνόλω, διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 1,1 τρισ. δολαρίων. «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι αναμένοντας το ξέσπασμα μιας κρίσης», τόνισε ο κ. Μέιστερ υπό τη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το χρηματοοικονομικό σκέλος της Bundesbank. Πράγματι, τα hedge funds δεν είναι «υπόλογα» σε κανένα διεθνές ρυθμιστικό όργανο και, επομένως, δεν είναι αναγκασμένα να δημοσιοποιούν τις καταστάσεις τους, ενώ ο αυξημένος δανεισμός για την επένδυση κεφαλαίων και οι ριψοκίνδυνες τακτικές που ακολουθούν δημιουργούν φόβους για την έλευση μιας κρίσης. Κατά τις επιμέρους επισημάνσεις του κ. Μέιστερ, οι υπηρεσίες αξιολόγησης του πιστοληπτικού κινδύνου θα μπορούσαν να αναλάβουν την ανάλυση των ενδεχόμενων κινδύνων στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την παρακολούθηση της απόδοσης των κεφαλαίων και, κατ’ επέκταση, τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους υπό το πλαίσιο ενός εθελοντικού ρυθμιστικού συστήματος. H Ενωση Διαχειριστών Εναλλακτικών Επενδύσεων ανακοίνωσε πως τα hedge funds είναι θετικά προδιαθετειμένα ως προς μια τέτοια ρύθμιση.

Στόχος έρευνας πρώην υπάλληλοι της Commerzbank

O κόσμος των τραπεζιτών δεν φαίνεται να στερείται ηρώων αλλά και αντιηρώων. Στην τελευταία κατηγορία, ενδεχομένως, να ανήκουν 11 ανώτατα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στα οποία συγκαταλέγονται ορισμένοι πρώην υπάλληλοι της Commerzbank. Στο στόχαστρο φαινόταν μέχρι πρότινος και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Κλάους-Πίτερ Μιούλερ. Το επίκεντρο των ερευνών που διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές του κρατιδίου της Εσσης, ήτοι της χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας στη Γερμανία, είναι το ξέπλυμα χρήματος που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 κατά την ιδιωτικοποίηση των ρωσικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Στη λίστα των υπόπτων συμπεριλήφθηκε και ο κ. Μιούλερ, ο οποίος ήταν μέχρι το 1999 επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Commerzbank στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ο φάκελος του κ. Μιούλερ έκλεισε αυτήν την εβδομάδα δίχως δυσάρεστες εξελίξεις για τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, με την τιμή της μετοχής της να σημειώνει άνοδο την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης των εισαγγελικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή