«Κατακλυσμός» Κινέζων τουριστών σε όλο τον κόσμο

«Κατακλυσμός» Κινέζων τουριστών σε όλο τον κόσμο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια χώρα που καταβάλλει προσπάθειες τόνωσης της κατανάλωσης, ήταν θετική η είδηση ότι ο αριθμός των Κινέζων που ταξίδεψε στην ίδια τη χώρα του στη διάρκεια του επταήμερου εορτασμού της Πρωτομαγιάς κατέγραψε ρεκόρ. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά ενθουσιάζει τους γείτονες της Κίνας και πολλές δυτικές χώρες είναι ο διογκούμενος αριθμός επισκεπτών, έτοιμων να διαθέσουν αρκετά χρήματα. Αραγε, όμως, πόσο θα κρατήσει αυτή η τουριστική έκρηξη;

Τα στοιχεία μοιάζουν ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, οι εξορμήσεις εντός της Κίνας στη διάρκεια της «Χρυσής Εβδομάδας» έφθασαν τα 146 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 20% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν σε ονομαστική βάση περισσότερο από 25%, περίπου στα 7,3 δισ. δολάρια, με τους ταξιδιώτες να δαπανούν κατά μέσον όρο 50 δολάρια έκαστος, ποσό αυξημένο κατά 4%, ή 3% σε ονομαστική βάση.

Η Κίνα δεν έχει κοινοποιήσει στοιχεία για τις επισκέψεις στο εξωτερικό στη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι ο συνολικός αριθμός, τόσο για επαγγελματικά όσο και για ταξίδια αναψυχής, θα αυξηθεί περίπου στα 35 εκατομμύρια για ολόκληρο το έτος, αυξημένος κατά 12,9%. Οπως επισημαίνουν, το 2004 η Κίνα είχε ήδη καταστεί η μεγαλύτερη πηγή τουριστών εντός της Ασίας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού εκτιμά ότι τα ετήσια ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό θα φθάσουν τα 100 εκατομμύρια μέσα σε 15 χρόνια. Και κύκλοι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας θεωρούν ότι 150 εκατομμύρια Κινέζοι διαθέτουν σήμερα την οικονομική επιφάνεια που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Περί το 90% των επισκέψεων εξακολουθεί να αφορά άλλους ασιατικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ (που είναι μέρος της Κίνας, αλλά στην ουσία αποτελεί «εξωτερικό» σε ό,τι αφορά τους τουρίστες). Ομως, οι τουριστικές συμφωνίες που συνήφθησαν με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει και τα ταξίδια στην Ευρώπη. Ο Καναδάς ελπίζει στη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας τους ερχόμενους μήνες. Παρότι οι Κινέζοι τουρίστες συχνά γευματίζουν φθηνά και αποφεύγουν τα πολυτελή ξενοδοχεία, μια χρυσή ευκαιρία διαφαίνεται για τη Δύση. Μια ελαφρά ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν από πέρυσι και η πρόσφατη χαλάρωση των ελέγχων επί της αγοράς ξένου συναλλάγματος θα αποφέρει ακόμα περισσότερα.

Δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Κινέζων τουριστών, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν ωστόσο να εγείρουν προβλήματα. Οι ΗΠΑ διέπονται από ανησυχία για συρροή λαθρομεταναστών αν διευκολυνθεί υπερβολικά η είσοδος τουριστών, ενώ στην περίπτωση της Ταϊβάν τα εμπόδια είναι βαθιά πολιτικά. Τον περασμένο μήνα, σε ένα άνοιγμά της προς το νησί, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στα ταξιδιωτικά πρακτορεία τη διοργάνωση εξορμήσεων προς την Ταϊβάν. Αλλά και η τελευταία εξέφρασε προθυμία να ανοιχτεί, παρότι και πάλι υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα, η πραγματική έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα αυτό αποδεικνύεται το μεγαλύτερο εμπόδιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή