Αντιδράσεις στη Γερμανία για την αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την αύξηση του ΦΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήμα μπροστά ή πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο ταλανίζει τη γερμανική κοινή γνώμη εδώ και μήνες και αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου να αυξήσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 3%, στο 19%. Οι λόγοι; Καθαρά φοροεισπρακτικοί, καθώς η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ πρότεινε την ιδέα -και αναφέρει ξεκάθαρα- ότι αντιπροσωπεύει τη μοναδική λύση αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των διογκωμένων δημοσίων ελλειμάτων της χώρας, καθώς και για τη μείωση του κόστους των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. O αυξημένος ΦΠΑ θα αρχίσει να επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2007 και αναμένεται να τονώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 18 έως και 20 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Είναι αλήθεια ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν στη Γερμανία. Στην προεκλογική εκστρατεία της, η σημερινή καγκελάριος ήταν σαφής. Θα το επέβαλε για να επαναφέρει τη χώρα στη δημοσιονομική τάξη, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι Βρυξέλλες και υπαγορεύεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα δημόσια ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης πρέπει να περιορίζονται κάτω από το επίπεδο του 3% του ΑΕΠ τους και η Γερμανία δεν το έχει επιτύχει επί σειρά ετών.

Η αύξηση του ΦΠΑ υπερψηφίσθηκε την Παρασκευή απο την Κάτω Βουλή, την Bundestag, με 396 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 3 αποχές. Τον Ιούνιο αναμένεται να υπερψηφισθεί και από την Ανω Βουλή, τη Bundesrat, η οποία ελέγχεται επίσης από το κυβερνών κόμμα. Ετσι, από το νέο έτος οι Γερμανοί αναμένονται να υποχρεούνται σε ΦΠΑ της τάξεως του 19%, ποσοστό το οποίο -η αλήθεια είναι- παραμένει κατώτερο του μέσου όρου των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ανέρχεται σε 19,34%. Το χαμηλότερο ποσοστό ΦΠΑ, ανερχόμενο μόλις στο 15%, ισχύει στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο, ενώ το υψηλότερο, 25%, επιβάλλεται στη Δανία και τη Σουηδία.

Οπωσδήποτε, πάντως, πρόκειται για αμφιλεγόμενο μέτρο, πόσο μάλλον όταν επιβάλλεται από μια κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα… Ετσι, οι αντιδράσεις στη Γερμανία είναι πολλές και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 78% των πολιτών-καταναλωτών είναι -όπως θα αναμενόταν- αντίθετο στην αύξηση του ΦΠΑ. Αλλοι, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων αναλυτών και οικονομολόγων, τονίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει «τον κύριο παράγοντα, που θα παγώσει την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας…». Ανάμεσά τους ο Εκαρντ Βόλερς, οικονομολόγος που προΐσταται του HWWA, ένός εκ των έξι γερμανικών ινστιτούτων οικονομικών ερευνών τα οποία προσφέρουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση. Ανάλογη προειδοποίηση απηύθηνε δημοσίως την εβδομάδα που πέρασε και ο Χανς-Γιοακίμ Κόρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της της Metro AG, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι το ζητούμενο για τη διασφάλιση της ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας είναι η αναζωπύρωση της καταναλωτικής ζήτησης.

Οπως παρατήρησε δε με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο καθηγητής των Οικονομικών Μίκαελ Χούτερ, «η αύξηση του ΦΠΑ αποσκοπεί σχεδόν αποκλειστικά στο να κλείσουμε κάποιες τρύπες… Ετσι όμως δεν θα υπάρχει πλέον η πίεση για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και την καταβολή προσπάθειας για την εξοικονόμηση πόρων…».

Η αύξηση του ΦΠΑ σε ποσοστό 3% αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Γερμανούς φορολογουμένους στη μεταπολεμική περίοδο! Ελπίζει κανείς -ιδιαίτερα εάν συνδυασθεί με μια κακή διεθνή συγκυρία- ότι δεν θα ωθήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση ανάλογου… μεγέθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή