Κίνα: νέος γύρος μέτρων για την αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων

Κίνα: νέος γύρος μέτρων για την αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άφιξη ενός νέου γύρου μέτρων για την αποθέρμανση της κινεζικής αγοράς ακινήτων προαναγγέλλουν τα κρατικά MME της χώρας, αν και οι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά τους. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας China Securities Journal αναφέρεται πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει κατά τις επιταγές του υπουργικού συμβουλίου άμεσα στην υιοθέτηση μέτρων για τη συγκράτηση των πιστώσεων στον κλάδο των ακινήτων. Ανάλογες εντολές έχουν δοθεί και σε άλλους κρατικούς φορείς. Κάτι τέτοιο επισημαίνεται σε δημοσίευμα της China Business Daily, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Κατασκευών, όπως και το υπουργείο Γης και Πρώτων Υλών, προετοιμάζουν τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν εμπεριέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι η ανεπάρκεια νέων κατοικιών σε χαμηλές τιμές, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στην αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στις περιφέρειες μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι η Σαγκάη και η Σενζέν. H τάση αυτή έχει προκαλέσει τη δυσάρεσκεια των Κινέζων χαμηλής οικονομικής επιφάνειας, καθώς το κόστος αγοράς κατοικίας καθίσταται όλο και πιο ανυπόφορο σε μια περιόδο που όλο και μεγαλύτερες μερίδες του πληθυσμού προσελκύονται από το μοντέλο της αστικής ζωής. Ενδεικτικό είναι ότι οι επενδύσεις στον κλάδο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 21,3% από πέρυσι.

Αν και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην αγορά ακινήτων των 70 πόλεων της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο κατά 5,4% από το 5,5% του Φεβρουαρίου, οι ειδήμονες τονίζουν ότι στις πιο περιζήτητες περιοχές οι τιμές εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση. Κατά τις εκτιμήσεις των παρατηρητών του κλάδου, η επιβολή αυστηρότερων μέτρων στην αγορά θα συμπεριλαμβάνει την καταβολή μεγαλύτερων προκαταβολών για την αγορά οικοπέδων ή κατοικιών. Πολλοί συμφωνούν πως μέτρα τέτοιας φύσεως δεν αποτελούν ριζική λύση του προβλήματος. «H υπερβάλλουσα ρευστότητα που αποδίδεται, εν μέρει, από τις εκτιμήσεις για την ενίσχυση της ισοτιμίας, και η εξάρτηση των τοπικών κεβερνήσεων από την εκμετάλλευση της γης είναι οι ρίζες του προβλήματος», επισήμανε ο Αντι Χίε, επικεφαλής οικονομολόγος στην Morgan Stanley για την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή