Ωρολογιακή βόμβα η διαφθορά για τους κολοσσούς της N. Κορέας

Ωρολογιακή βόμβα η διαφθορά για τους κολοσσούς της N. Κορέας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απλή εφαρμογή της νομοθεσίας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Hyundai Motor Τσουνγκ Μονγκ-Κόο να βρεθεί και πάλι στη θέση του. Στις 16 του μηνός του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση 103 δισ. γουόν (110 εκατ. δολαρίων), τα οποία φέρεται ότι τα απέσπασε από την εταιρεία και τα διοχέτευσε στα κατάλληλα ισχυρά πρόσωπα της Νότιας Κορέας για να εξασφαλίσει την εύνοιά τους. O κ. Τσουνγκ κρατείται από τα τέλη Απριλίου, εάν όμως τις προσεχείς εβδομάδες αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση θα μπορεί να επανακάμψει στο πηδάλιο της εταιρείας του· παράλληλα, βέβαια, οι νομικές διαδικασίες θα εξακολουθούν. Υπενθυμίζεται ότι η Hyundai είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της Νότιας Κορέας μεταξύ των επονομαζόμενων «τσέμπολ», ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai Motor κατατάσσεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως.

Ο Τσουνγκ Μονγκ-Κόο είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος νοτιοκορεατικής εταιρείας, που βαρύνεται με τέτοιες κατηγορίες, αν και θα τις αντικρούσει σθεναρά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πιθανώς, πάντως, να βρίσκεται απλώς στην κορυφή του παγόβουνου και ένα πολύ μεγαλύτερο κύκλωμα να υπάρχει πέραν αυτού. Οι διεξάγοντες την εισαγγελική έρευνα επιδιώκουν να διασαφηνίσουν εάν υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί ή πολιτικοί δωροδοκήθηκαν για να κάνουν χάρες. Επίκειται, άλλωστε, και η απαγγελία επιπλέον κατηγορίων εις βάρος του κ. Τσουνγκ, του γιου και διαδόχου του Τσουνγκ Εούι-Σουν και άλλων διοικητικών στελεχών της Ηyundai.

Ανάλογες προσπάθειες για να χαλιναγωγηθούν τα «τσέμπολ» είχαν γίνει και στο παρελθόν. Το 2005, ο Λι Κουν-Χι, η πατριαρχική φιγούρα της Samsung, εγκατέλειψε τη Νότια Κορέα για να νοσηλευθεί στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας εφέτος τον Φεβρουάριο, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων είχε εκπνεύσει και πλέον δεν τον βάρυναν οι κατηγορίες για ανάμειξή του σε παράνομες δωρεές με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα κατά την εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 1997.

Υπό εξέταση τίθεται και ανάλογη συμφωνία μεταξύ του κ. Τσουνγκ και του γιου του. Βέβαια, η Νότια Κορέα έχει λόγους να ευγνωμονεί τα «τσέμπολ», διότι τη βοήθησαν να εκβιομηχανισθεί, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα φθηνά δάνεια και την ελευθερία να κινηθούν προς την κατεύθυνση που εκείνα επιθυμούσαν. Παράλληλα, όμως, εδραίωσαν ένα καθεστώς ευνοιοκρατούμενου καπιταλισμού, προς τον οποίον εκφράζει την έντονη αντίθεσή της πλέον η σύγχρονη πεπαιδευμένη μεσαία τάξη της Νότιας Κορέας. Το όλο σύστημα άρχισε να αποκαλύπτει τα όριά του με τη χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη του ’90. Ογκώδη χρέη, που είχαν εκτιναχθεί λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ των «τσέμπολ», των τραπεζών και της κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα να διαλυθούν οι όμιλοι ή να συρρικνωθούν. Στην περίπτωση, βέβαια, της Samsung και της Hyundai, αμφότερα τα «τσέμπολ» αναδύθηκαν από την αναταραχή πιο ρωμαλέα και ετοιμοπόλεμα για το διεθνές πεδίο μάχης. Πάντως, οι καταγγελίες για έκνομες δραστηριότητες ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων και οι όποιες υπόνοιες ότι υπάρχουν μυστικές διασυνδέσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν έτι περαιτέρω αρνητικό κλίμα.

Η οικογένεια Λι, η οποία ελέγχει τη Samsung, συγκατατέθηκε να καταβάλει 800 δισεκατομμύρια γουόν για να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ αντίστοιχη «καλή συμπεριφορά» επέδειξε και η οικογένεια της Hyundai με δωρεά ακινήτων 1 τρισ. γουόν, αμέσως μετά τις εφόσους των αρμοδίων αξιωματούχων στην εταιρεία τον Μάρτιο.

Ισως, όμως, η ταλαιπωρία της Hyundai Motor να πείσει τους άλλους επιχειρηματίες να μην παρανομούν. Ηδη η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα και εκτός συνόρων με την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την επέκτασή της στις ΗΠΑ, αλλά και με την ασάφεια για το χρονοδιάγραμμα της επέκτασής της στην Τσεχία εξαιτίας του σκανδάλου. Επίσης, στη νοτιοκορεατική αγορά υπέστη δραστική πτώση πωλήσεων στα οχήματά της τον Απρίλιο. Οπότε, ακόμα και αν επιστρέψει στη θέση του, ο Τσουνγκ Μονγκ-Κόο μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τις παλαιότερες συνήθειές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή