EUROLAND

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην αγορά της Τουρκίας; Το ερώτημα έγινε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον κόσμο της ελληνικής οικονομίας, μετά την πρόσφατη είσοδο των δύο ελληνικών τραπεζών στη γειτονική αγορά (και ειδικότερα βέβαια της Εθνικής), σε συνδυασμό με τις αμφιλεγόμενες ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας και την πολιτική ρευστότητα στην Αγκυρα. Η στήλη δεν έχει πρόθεση -από τον χαρακτήρα της- να σχολιάσει τις επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις. Αλλά με αφορμή την ελληνική τραπεζική επέκταση, επισημαίνει τις βασικές μεταβολές που μπορεί να σημειώνονται στο οικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας, με γνώμονα πάντα την ευρωπαϊκή οπτική γωνία.

Το αίσθημα που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγάλες και αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής, με σημαντικές επενδυτικές προοπτικές, αρκεί να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας. Υπάρχει, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, ο μεγάλος διχασμός μεταξύ της οικονομικής ελίτ της χώρας, που αγαπάει την εξωστρέφεια και επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία και της πολιτικής ελίτ από την άλλη, που είναι ιδιαιτέρως συντηρητική και εθνικιστική. Εάν δεν ξεπερασθεί το κρίσιμο αυτό εμπόδιο, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει με σχετική βεβαιότητα και για το ευτυχέστερο μέλλον των οποιωνδήποτε οικονομικών ή επιχειρηματικών εξελίξεων. Πλην όμως, στις Βρυξέλλες αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι η παρατηρούμενη είσοδος των ξένων μεγάλων επενδύσεων και η πίεση προσαρμογών που ασκούν οι μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (προκειμένου να διατηρείται το οικονομικό σύστημα σε τροχιά ανάπτυξης, υπό τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης) θα οδηγήσουν σύντομα σε ένα θετικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια και για τις αποδόσεις των ξένων επενδύσεων.

Σε καθαρά τραπεζικό επίπεδο, χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά εκσυγχρονιστικά βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, αν και ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά και ίσως πιο ουσιαστικά. Ο εμπειρογνώμων της Κομισιόν Γ. Ζαββός, ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους Τούρκους τραπεζίτες, υπογραμμίζει τη διάθεση της τουρκικής πλευράς να επιταχύνει την προσαρμογή της τραπεζικής της νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τραπεζικό τομέα και να μεταφερθούν επίσης σημαντικά κεφάλαια, γενικότερα, στην αγορά των μετοχών. Το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, επισημαίνει, επιδιώκει την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να γίνει πιο σταθερό, πιο ανταγωνιστικό και κυρίως να προσεγγίσει τα διεθνή στάνταρ, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί γρήγορα στο διεθνές οικονομικό παιγνίδι. Είναι ίσως και ο τρόπος αυτός, για την οικονομική ελίτ της χώρας, να διατηρεί θερμή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οι Τούρκοι τραπεζίτες, προσθέτει ο ίδιος, όπως και οι Ελληνες, οι οποίοι τολμούν και υπερπηδούν τα σύνορα παίρνοντας ρίσκα, είναι φανερό ότι πιστεύουν στη δύναμη των αγορών και στη δυνατότητα να μετατραπεί η περιοχή από χώρο έντασης και καχυποψίας σε αρένα οικονομικού ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης. Και αυτή είναι σωστή κατεύθυνση, σημειώνει.

Στην Αθήνα, πάντως, φαίνεται ότι η φιλόδοξη κίνηση της Εθνικής δεν έχει ακόμη πείσει τους ευρύτερους κύκλους της αγοράς. Πιθανώς, επειδή συνδυάζεται με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, την οποία έχει προγραμματίσει, και τους φόβους μείωσης των αποδόσεων της τράπεζας για τους μετόχους της. Αντικειμενικοί παρατηρητές των Αθηνών, ωστόσο, σημείωναν προχθές ότι είναι άδικο να βγάζουμε τόσο νωρίς συμπεράσματα, ιδίως προς την αρνητική πλευρά του εγχειρήματος. «Είναι ένα ρίσκο -τόνιζαν- αλλά εάν βγει η κίνηση αυτή, θα βγει πολύ καλά. Χρειάζεται οπωσδήποτε τον χρόνο για να δείξει εάν εκτιμούμε ότι τα οικονομικά πράγματα στην Τουρκία θα βελτιωθούν». Να σημειώσουμε ότι στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα, εκτός από την Εθνική -μέσω εξαγορών εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων- έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις έως τώρα η γαλλική BNP, η βελγο-ολλανδική Fortis, η αμερικανική G.E. και η ιταλική Unigredito. Ο τραπεζικός χάρτης της γειτονικής χώρας κυριαρχείται ακόμη σήμερα από τις κρατικές τράπεζες ή τράπεζες μεικτού χαρακτήρα (με σημαντική δηλαδή δημόσια συμμετοχή), που απολαμβάνουν και ορισμένων ειδικών προνομίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή