Η διοίκηση του Euronext «ψηφίζει» Νέα Υόρκη

Η διοίκηση του Euronext «ψηφίζει» Νέα Υόρκη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον πυροδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού χάρτη, με τη διοίκηση του Euronext να τάσσεται, κατά τα φαινόμενα, υπέρ της πρότασης που κατέθεσε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για την εξαγορά του ύψους 8 δισ. ευρώ ή 10,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, όπως αναφέρεται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. H μεταξύ τους συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας διατλαντικής αγοράς τεραστίων διαστάσεων, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων σ’ αυτές εταιρειών να αγγίζει τα 27 τρισ. δολάρια. H αξία καθεαυτής της σύζευξης, δηλαδή της αποκαλούμενης ως NYSE-Euronext αγοράς, υπολογίζεται στα 21 δισ. δολάρια ή 16 δισ. ευρώ. H έδρα της θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη αλλά, παράλληλα, δεν θα παραιτηθεί του ομοσπονδιακού μοντέλου που ακολουθείται από το Euronext στην Ευρώπη. Οπως δήλωσε και ο Τιερί Μπρετόν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υπό τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας που θα αφορά το Euronext θα πρέπει να «διατηρείται μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο Παρίσι».

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το Deutsche Boerse που εδώ και μήνες επιδιώκει μια συγχώνευση με το πανευρωπαϊκό Euronext θα μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων, ενώ από την περασμένη εβδομάδα φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με άλλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, όπως είναι το ελβετικό SWΧ.

Ειδικότερα, το NYSE προσφέρει 71 ευρώ για κάθε μετοχή του Euronext ή 75 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων που έχει ήδη υποσχεθεί το Euronext, σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της μετοχής του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την περασμένη Παρασκευή. Ουσιαστικά, στους κατόχους κοινών μετοχών του Euronext προσφέρεται το δικαίωμα ανταλλαγής ενός τεμαχίου για το 0,98 μιας μετοχής του NYSE-Euronext και 21,32 ευρώ σε μετρητά. Από την άλλη, το Deutsche Boerse εν μέσω του Σαββατοκύριακου προσέφερε 64 ευρώ για κάθε μετοχή του Euronext, μια πρόταση που στηρίζεται στον μέσο όρο της τιμής κλεισίματος των τελευταίων τριών μηνών, προσαρμοσμένο στον όγκο των συναλλαγών. Ωστόσο, το Deutsche Boerse δεν προσδιόρισε εάν στην προσφορά αυτή συμπεριλαμβάνεται η καταβολή ρευστού, διαψεύδοντας ταυτόχρονα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Financial Times» κατά το οποίο αύξησε την προσφορά του στα 90 ευρώ για κάθε μετοχή του Εuronext.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του Euronext εκτιμάται πως στη σημερινή γενική συνέλευση θα συμβουλεύσει τους μετόχους του να καταψηφίσουν την προσφορά του Deutsche Boerse. Υπενθυμίζουμε ότι στελέχη του Euronext απέκρουσαν την Παρασκευή προσφορά του Deutsche Boerse ως «ουδέν νεώτερον».

Ωστόσο μέχρι να ανακοινωθεί η τελική απόφαση εκ μέρους του Euronext, το τοπίο παραμένει ρευστό, με το NYSE και το Deutsche Boerse να επιδιώκουν την απόκτηση του Euronext, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η αγορά του Παρισιού, της Λισσαβώνας, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ αλλά και το πολυπόθητο από την αμερικανική αγορά χρηματιστήριο παραγώγων Euronext liffe. Στο τελευταίο, η ημερήσια αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1.100 δισ. ευρώ. «Με αυτήν την κίνηση επιτυγχάνουμε τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων του NYSE στην Ευρώπη και την επέκταση του φάσματος των προϊόντων μας στα παράγωγα», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αγοράς Τζον Τέιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του NYSE, μια ένωση μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων συνεπάγεται αύξηση των ετήσιων καθαρών κερδών κατά 14% για το πρώτος έτος, κατά 21% για το δεύτερο και «ακόμα περισσότερο» μετέπειτα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του NYSE. Οι συνέργειες σε όρους του κόστους και εσόδων από την ένωση NYSE-Euronext υπολογίζονται στα 375 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αντίστοιχες συνέργειες από μια συγχώνευση μεταξύ του Euronext και του Deutsche Boerse περιορίζονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί πως η προσφορά του NYSE υπακούει σε προϋπόθεση που έχει θέσει το Euronext για τον διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης μετοχών από τις δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών.

Πάντως, η τιμή της μετοχής του Euronext σημείωνε κατά το μέσο της συνεδρίασης πτώση της τάξεως του 4,3%, υποχωρώντας στα 71,40 ευρώ λόγω των αμφιβολιών που γεννήθηκαν για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη των προαναφερόμενων συνεργειών. Ωστόσο η τιμή της μετοχής του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 70% από τις αρχές του 2006.

Κατά τους όρους της προσφοράς του NYSE, ο κ. Τέιν θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του NYSE-Euronext και πρόεδρος θα διοριστεί ο νυν πρόεδρος του Euronext Ζαν-Μισέλ Εζέλ. O διευθύνων σύμβουλος του Euronext Ζαν-Φρασουά Τεοντόρ θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή CEO στη διοίκηση της νέας αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή